De wereld van Single Malt Whisky volgens Willem Ham (vervolg)

De wereld van Single Malt Whisky volgens Willem Ham (vervolg)

Na een (mislukte) poging om alle “one hundred wines you must drink before you die” te verzamelen, ga ik een nieuwe uitdaging aan. Single Malt Scotch Whisky lijkt er bijzonder geschikt voor. Dit temeer ik regelmatig het genoegen heb om te genieten van enige voorlichting door de Continentaal-Europese Godfather van de Single Malt, de heer Willem Ham.

Willem heeft meer dan 1700 soorten Single Malt in zijn restaurant “Het Kompas” op Texel uitgestald (en zelf geproefd). De keuken van dit restaurant, die door Els Veeger wordt bestierd, kent eveneens een groot aantal gerechten dat door toevoeging van Single Malt een bijzondere smaak krijgt. Een uitdaging dus, waar ik nog enige tijd mee bezig zal zijn.

Willem Ham legt uit:

Highland Malt Speyside
Highland Malt
The Western Highlands

BEN NEVIS (1825 – 1986) (1990)

Fort William, Inverness-shire. Licentiehouder: Ben Nevis Distillery (Fort William) Ltd. Eigendom van The Nikka Whisky Distilling Co, Ltd, Japan.

Gebouwd in 1825 door ‘Long John’ Macdonald, een voor die tijd heel grote man van 1.93 meter, afstammeling van de koningen van Argyll, dat de Westelijke Hoog- en Eilanden omvatte.

Het was de eerste legale distilleerderij in dit gebied. Hij noemde zijn whisky ‘Long John’s Dew of Ben Nevis’, eerst uitgebracht als een single malt whisky, later omstreeks 1906 als een blended whisky.

In 1848 bezocht Koningin Victoria Fort William en bij die gelegenheid kreeg zij een vat Ben Nevis aangeboden die aangeslagen mocht worden wanneer de Prins van Wales, de latere koning Edward VII, meerderjarig werd, dat was vijftien jaar later.

‘Long John’ Macdonald stierf in 1856 en werd opgevolgd door zijn zoon Donald Peter, die zo succesvol was dat hij een tweede distilleerderij kon bouwen, de Glen Nevis, die vele jaren in produktie was maar in 1908 werd gesloten.

Donald Peter werd opgevolgd door zijn zoons John en Archibald William die in 1911 het merk ‘Long John’, dat was de blend, verkochten aan Chaplin’s van Tower Hill, een firma die handelde in gin en wijn.

In 1936 werd deze firma door de in 1805 gestichtte Seager, Evans & Co, Ltd, gin producenten te Londen, overgenomen. Seager Evans had de eerste stap in de Schotse whiskyindustrie in 1927 gezet met het bouwen van de Strathclyde graan distilleerderij.

Ook kocht men in 1936 Glenugie, toen de meest oostelijk gelegen distilleerderij.

In 1953 werden de beperkingen op het maken van whisky door de regering afgeschaft en een overname- en uitbreidingsgolf was het gevolg.

In 1955 werd Ben Nevis overgenomen door Joseph W. Hobbs, die een vermogen had verdien en verloren door whisky te smokkelen tijden de Amerikaanse drooglegging, vanuit Canada.

Hij was in 1930 teruggekeerd naar Schotland en met hulp van Amerikaanse partners kocht hij Bruichladdich, Glenury Royal, Glenlochy, North Esk, (Old) Fettercairn, Benromach en Strath-dee.

Wordt vervolgd.