Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) waarschuwt voor nepadviseurs

Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) waarschuwt voor nepadviseurs

In Duitsland een vestiging openen en de kosten door middel van subsidies compenseren? In het aanbod van de particuliere adviesonderneming klonk dat heel eenvoudig. “Wij werden door een dienstverlener aangesproken, die bijna over kwam alsof hij een officiële vertegenwoordiger van de overheid was”, herinnert een ondernemer zich, die anoniem wil blijven”. Voor 15.000,00 euro aanbetaling kregen wij echter niet meer dan een advies, dat inhoudelijk in geen enkele verhouding stond tot de kosten”. Van de beloofde subsidie zag de onderneming daarentegen niets waarschuwt de DNHK in een artikel, waaruit wij hier hebben geciteerd.

Het zal wel niet voor niets zijn dat de kamer deze waarschuwing onder het kopje “Subsidies als slangenkuil” uitspreekt. In het artikel wordt melding gemaakt van 80 Nederlandse investeerders in Duitsland, waarvan velen blijkbaar soortgelijke verhalen weten te vertellen.

Voor een bedrijf is de stap over de grens geen sinecure. In Nederland bent u een ervaren ondernemer met de nodige omzet en jarenlange ervaring. Gaat u voor het eerst de Duitse markt op – en zeker met een eigen vestiging – dan moet u de Duitse spelregels beheersen. In de eerste fase bent u kwetsbaar omdat u nog de nodige ervaring moet opbouwen. Maak derhalve gebruik van gerenommeerde adviseurs.

Hoe u die vindt? Simpel, vraag meerdere collega-ondernemers die de stap naar Duitsland hebben ondernomen naar hun ervaring. Hoor je de naam van een adviseur of instantie meerdere keren in positieve zin, dan zit je goed. Het feit dat een adviseur op een beurs staat en leuke foldertjes verspreid is geen garantie voor kwaliteit.

Meer weten over het starten van een bedrijf in Duitsland?Oprichting van een vennootschap: de heer N. Welchering (Rechtsanwalt)
Belastingadvies: de heer A. Ingenerf, Steuerberater/Wirtschaftsprüfer
Arbeidsrecht en handelsagenten: mevrouw G. Surmann (Fachanwaeltin fuer Arbeitsrecht)
Bescherming intellectueel eigendom: de heer H. Kloenne (Rechtsanwalt)

 

Ons telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.