Cultuurverschillen: Bedankt voor uw medewerking

Cultuurverschillen: Bedankt voor uw medewerking

In de op één na laatste nieuwsbrief heb ik een oproep gedaan mij te ondersteunen bij het zoeken naar (nieuwe?) cultuurverschillen tussen Duitsland en Nederland gezien de veranderende houding van Nederlanders tegenover Duitsers. Ik heb een groot aantal reacties met interessante aspecten mogen ontvangen, waarvoor mijn welgemeende dank. Een aantal van de ondervonden cultuurverschillen vindt u hier:

“Cultuurverschillen tussen Duitsland en Nederland

 De Duitser
De verschillen vallen hier het meest op door de vriendelijkheid van de Duitsers in hun mooie familiehotels en restaurants, meestal in vakwerkstijl. De sfeer is fantastisch, de kwaliteit hoog en de prijzen nodigen uit tot herhaling.

Ook op de Autobahn valt het respectvolle gedrag van de Duitser op en je kunt meestal heerlijk doorrijden. Sommige luxe wegrestaurants zijn bovendien een genot om te bezoeken: mooie inrichting, schone wc’s, vriendelijke bediening en heerlijke metbrötchen bij het voortreffelijke ontbijt.

De veelgehoorde stelling dat Duitsland een servicewüste zou zijn, kan ik dan ook niet onderschrijven.

De Duitser werkt hard, maar weet ook goed te genieten van zijn vrije tijd.

De auto

Duitsland is het laatste land waar Koning Auto nog regeert. In Duitsland kun je al de nieuwe SL huren zonder kilometerbegrenzing en voor een leuke prijs. Daarnaast is de kwaliteit en het aanbod van Duitse autobladen hoog en een genot om te lezen. De liefde van de Duitser voor de auto zie je verder terug in de ongeveer 100 automusea en ruim 50 autotuners. Ook zijn er met de Nürburgring en de Hockenheimring 2 mooie circuits die veel leuke evenementen organiseren. Niet alleen de huizen in Duitsland zijn veel goedkoper, maar ook de auto’s. Je zou bijna verhuizen.

Natuur

Ons is het helaas nagenoeg gelukt om Nederland te veranderen in één groot park: alles lijkt aangeharkt en aangeveegd. In Duitsland bestaat dat gelukkig minder. Bovendien zijn er door het glooiende landschap vaak mooie vergezichten.

Cultuur

Wat in de meeste Duitse steden opvalt zijn de vele mooie gebouwen. Je voelt dat de Duitser trots is op zijn land en je geeft hem nog gelijk ook. In Nederland wordt veel afgebroken en vervangen door een modern gebouw. Geen wonder dat het grootste Japan Viertel in West-Europa zich in Düsseldorf bevindt. De aanwezigheid van Chinezen of Japanners in de winkelstraten van een grote Duitse stad is voor ons een goede indicatie dat we een goede keuze hebben gemaakt. Duitsland is bij ons veel minder bekend dan Italië of Frankrijk. Dit maakt door de prettige ervaringen erg nieuwsgierig en was de aanleiding om de volgende boeken te lezen:

– De enige gast, een ontdekkingsreis door Duitsland – Dylan van Eijkeren

– Duitsland achter de schermen: het wonder van de Berlijnse Republiek – Michèle de Waard 

– Duitsland, een reis – Wolfgang Büscher

– Mijn Duitsland – Geert van Istendael

 Politiek

Wat ook opvalt, is dat Duitsland zijn verantwoordelijkheid zo nadrukkelijk neemt voor de EU en ook voor de wereldvrede. Het eigenbelang ligt niet voorop, wel de wil om te komen tot consensus.”

 

“Leuk dat u vraagt om inbreng.

Misschien een tekend voorbeeld wat bij mij dan altijd “boven komt drijven” als er over cultuurverschillen tussen NL en D wordt gesproken:

Ik werk voor de Duitse dochter van een Nederlands installatiebedrijf in Rheine.

Daar werken zo’n 25 medewerkers. We doen er  zowel ontwerp, uitvoering als service en onderhoud aan alle soorten (Elektro en Heizung-San-Luftung) gebouw gebonden installaties.

Ikzelf heb op dat bedrijf de eindverantwoording als Geschäftsführer. Zoals gebruikelijk in Nederland, neem ik ’s morgens als ik naar die vestiging toe ga, mijn dagelijkse portie gesmeerde boterhammetjes mee.

Één van onze medewerkers, een Diplomingenieur die verantwoordelijk was voor de Planung van SHK installaties, bekende na 3 jaar, dat hij het nog steeds vreemd vond dat ik als Geschäftsfuhrer ’s middags mijn brood op at  tezamen met  de andere kantoormedewerkers aan één tafel. Zelfs na 3 jaar kon hij daar nog niet aan wennen.

In Nederland kan men eerder zich het omgekeerde niet voorstellen (althans in een Handwerkunternehmen). Als je wilt zorgen dat je personeel je gaat wantrouwen, ga dan vooral tussen de middag apart zitten, dan weet je zeker dat ze je een arrogante …. zullen gaan vinden.

Over cultuurverschillen gesproken. Overigens ben ik niet gaan veranderen, ik zit nog immer tezamen met mijn medewerkers tussen de middag aan één tafel.

Misschien kunt u iets met dat voorval

Succes”

 

“Immer lees ik met plezier uw fraai geschreven columns.
Zo zag ik ook uw oproep om cultuurverschillen te melden.

Sinds twee jaar woon ik zelf in Duitsland – en met veel plezier – en volgende dingen vielen mij op.

Duitse mannen gaan Babypinkeln na de geboorte van hun kind; is in Nederland een onbekend verschijnsel.

Nederlanders kennen beschuit: Duitsers niet.

Duitsers kennen Mirakel Whip en Schichtensalat: in Nederland onbekend.

Als er in de buurt (Wyler) iemand zoveel jaar getrouwd is, wordt er gekraentz. Dat kennen sommige streken van Nederland ook, maar in Duitsland drinkt men eerst bier en gaat dan aan de slag. In Nederland gaat men eerst aan de slag en drinkt dan pas bier.

Ik ben zo recent bijna een week bezig geweest met kraentzen, maar vooral met bier drinken.

Duitsers plaatsen elk jaar trouw een Meiboom, maar hebben geen idee waarom ze dat doen. Ik probeer al twee jaar de achtergrond van deze traditie te achterhalen: niemand die het me kan vertellen. ‘Dat doen we altijd al’, kijken ze me verbaasd aan.

Duitse ambtenaren doen hun best de burger te helpen: Nederlandse ambtenaren gaan zoeken waarom iets niet mag. Doorgaans vinden ze wel iets.

In de Duitse politiek (ook gemeenteraden) worden veel hardere stellingen betrokken dan in de Nederlandse. De polemiek is veel heftiger.

In Nederland is de politiek vriendelijker voor elkaar (Wilders uitgezonderd) met dezelfde resultaten.

Ik denk nog even verder, ”

 

“Geachte heer/mevrouw,

In mijn ogen (!) is 1 van de vele (cultuur)verschillen de boetes die voortvloeien uit een verkeersovertreding.

En dan met name over de grens, waar de Duitse agent de Nederlandse wet beter uit zijn hoofd kent als de gemiddelde Nederlander.

Zijn openingszin, naar mij, was dan ook; ´Het is maar goed dat wij u in Duitsland snappen, en u niet staande bent gehouden in uw eigen Land´.

Om vervolgens precies uit de doeken te doen wat de kosten in Nederland waren geweest!

Mijn kosten vielen (uiteindelijk) nog wel mee! Waarom?

Omdat de Duitse Staat buitenlanders een correctie geeft!

En dan ook nog een schrijven te ontvangen, na het betalen van de boete, dat er teveel in rekening is gebracht!

Dat maak je echt nergens mee!

 
Fijn weekend, van een Hollander!”

 
Met dank aan Thed Maas, Mark Trienen, Ben Kuipers en Nico Koekoek.