Merken en modellenrecht: Pimp my toilet

Merken en modellenrecht: Pimp my toilet

De mens brengt tijdens zijn leven volgens Amerikaanse gegevens gemiddeld 11.862 uur op de WC door. Dit staat gelijk aan een jaar, vier maanden en vijf dagen.

Opvallend is dat door de eeuwen heen er maar weinig innovatie op dat gebied heeft plaatsgevonden. Van de Minoïers, de Grieken en Romeinen tot het Ancien Régime was het maximale comfort de ene of andere variant van de latrine (een houten of stenen plank met een gat erin).

Wie de uitvinder is van het moderne toilet is niet duidelijk. Het eerste patent in verband met een WC (water closet) dateert uit 1775. Ene Alexander Cumming patenteerde een systeem om door te trekken en 1898 ontwikkelden Giblin en Crapper een afvoersysteem met een combinatie van kleppen en een sifon.

Daarna ging het meer om vormgeving en sinds de laatste jaren om hygiëne, zoals de automatische toiletbrilreiniger.

Hoogste tijd voor verandering, vonden de medewerkers van Roto-Rooter. Zij ontwikkelden het ultieme toilet met koelkast, flat panel TV, Xbox, DVD-speler, laptop, stereo-installatie, “emergency” button, videorecorder, krantenbak, pedaalsysteem om te “fietsen” en elektrisch koel- en verwarmingssysteem voor kopjes en glazen.

De vraag is echter, of een dergelijke constructie als intellectueel eigendom te beschermen is. Wij hebben onze twijfels omdat er “slechts” sprake is van een combinatie van bestaande producten.

Meer weten over het recht van merken en modellen en intellectueel eigendom in Duitsland? Neemt u dan contact op met de heer H. Kloenne van ons kantoor. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.