Iemand die het Duits beheerst en veel van Duitsland weet, is goud waard

“Iemand die het Duits beheerst en veel van Duitsland weet, is goud waard”

Dit kopte het NRC Handelsblad een paar jaar geleden (27 juni 2005). Het goud dat de kennis over Duitsland waard is, laat zich kwantificeren. Geschat wordt dat het Nederlandse bedrijfsleven per jaar 7 miljard aan inkomsten misloopt door gebrek aan kennis van de Duitse taal en cultuur.

Advocatenkantoor „Strick” doet hier iets aan door ondermeer cursussen, lezingen en workshops te houden over het zakendoen in Duitsland. Tevens wordt aan Nederlandse rechtenstudenten de kans geboden een stage op het kantoor te lopen en op die manier kennis te maken met de Duitse handelspraktijk. Een van hen is onze huidige stagiaire de Nederlandse Mirjam Lems (25). Zij studeerde vier jaar aan de universiteit Leiden en aansluitend anderhalf jaar aan de Ruprecht-Karls Universität in Heidelberg, Duitsland. Naar eigen zeggen vond zij het belangrijk om Duits te leren omdat Duitsland de grootste handelspartner is van Nederland. Een stage bij ons kantoor, als afsluiting van haar studie, biedt de mogelijkheid om datgene wat aan de Ruprecht-Karls Universität in Heidelberg uit boeken geleerd is, nu in de praktijk te ervaren.