Het veranderen van baan vanuit Nederland naar Duitsland kan gevaarlijk zijn

Het veranderen van baan vanuit Nederland naar Duitsland kan gevaarlijk zijn

Het gaat goed met de Duitse economie en ook hier is men op zoek naar vakmensen. Duitse headhunters zoeken (ook) op de Nederlandse markt naar bekwame managers. De uitdaging is groot en het salaris navenant. Edoch, er schuilt een adder onder het gras. Veel Nederlandse managers gaan onvoorbereid de Duitse uitdaging aan. Zij ondertekenen arbeidsovereenkomsten zonder over de gevolgen na te denken.

Voorbeeld: Jan is sinds 15 jaar succesvol actief als manager bij een Nederlands bedrijf. Dit blijft niet onopgemerkt bij een Duitse collega onderneming. Jan krijgt een contract in Duitsland aangeboden. Het salaris is prima en de BMW 5 serie geeft een extra dimensie aan dit aanbod. Dat volgens Duitse gebruik een proeftijd van zes maanden in het contract staat, speelt voor Jan geen rol, hij is immers van zichzelf overtuigd en bovendien gevraagd om te komen.

Jammer maar helaas ontwikkelt de samenwerking zich niet zoals gepland en ontvangt Jan na 4 maanden een opzeggingsbrief. De teleurstelling is groot. Hij is (met vrouw en kinderen) verhuisd en heeft de schepen achter zich verbrand. Nu staat hij voor een gewisse ondergang. Hij heeft immers geen recht op ontslagbescherming vanwege de proeftijd. Een afvloeiingspremie ontvangt hij uiteraard ook niet. De kosten van verhuizing drukken op de WW-uitkering.

Het huurcontract van de woning in Duitsland staat een terugkeer naar Nederland in de weg, omdat de opzegtermijn voor het huis drie maanden bedraagt. Bovendien moet men in Nederland met niets opnieuw beginnen.

Oplossing: als je gevraagd wordt om in Duitsland te werken en aldaar te wonen moet je of de proeftijd uitsluiten of een contract voor bepaalde tijd sluiten zonder tussentijdse opzegmogelijkheid.

Let ook op de grootte van het Duitse bedrijf. Zijn er minder dan tien werknemers (fte), dan bestaat in Duitsland bijna geen ontslagbescherming ook voor het geval u de proeftijd overleeft.

Meer weten over Duits arbeidsrecht? Neemt u dan contact op met mevrouw G. Surmann of mevrouw A. Romijnders. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.