Bouw en aanneming van werk: pre-kwalificatie maakt inschrijving openbare opdrachten gemakkelijker

Bouw en aanneming van werk: pre-kwalificatie maakt inschrijving openbare opdrachten gemakkelijker

Veel bedrijven hebben last van het feit dat zij bij elke openbare aanbesteding de

Eignungsnachweise met betrekking tot Fachkunde, Leistungsfaehigkeit en Zuverlaessigkeit volgens de bepalingen van de VOB/A tegenover de aanbestedende instantie moeten aantonen. Laatste moet de gegevens elke keer op nieuw toetsen. Via het pre-kwalificatie – systeem kan men deze rompslomp omzeilen.

In de nieuwe VOB/A 2006 is bepaald dat alle openbare opdrachtgevers, de bedrijven die in de lijst van de “Verein fur die Praequalification von Bauunternehmen e.V.” zijn opgenomen moeten accepteren als zijnde gekwalificeerd. De lijst staat op de internetpagina van de vereniging.

De vermelding op deze lijst heeft uiteraard ook een uitstraling op particuliere opdrachtgevers omdat deze in de toekomst een soort keurmerk zal worden. Als de overheid jouw bedrijf beschouwd als betrouwbaar, vakkundig en productief, zal ook de Duitse aannemer of privaatrechtelijke opdrachtgever vertrouwen in je hebben.

De voordelen op een rij:

a) U kunt de tijd en kosten voor het aanvragen en samenstellen van de Eignungsnachweis voor elke afzonderlijke offerte reduceren;

b) U documenteert uw betrouwbaarheid zowel tegenover de overheidsinstanties alsook tegenover andere opdrachtgevers middels een keurmerk;

c) U verhoogt de kans op deelneming aan een beperkte aanbestedingsprocedure zonder Teilnahmewettbewerb en Verhandlungsverfahren, omdat de Eignungsnachweise en in het bijzonder ook uw referenties via de internetlijst altijd oproepbaar zijn;

d) U voorkomt dat u wordt uitgesloten om formele redenen omdat uw (per geval ingediende) gegevens onvolledig zijn of niet actueel.

Meer weten over bouwrecht en prekwalificatie in Duitsland? Neemt u dan contact op met de heer U. Croonenbrock. Het telefoonnummer is: 004-2821-7222-0.