Duitse sollicitanten voor uw Nederlands bedrijf hebben recht op reiskostenvergoeding

Duitse sollicitanten voor uw Nederlands bedrijf hebben recht op reiskostenvergoeding

Duits personeel is welkom op de langzaam heetlopende Nederlandse arbeidsmarkt en wij zien dan ook regelmatig Nederlandse personeelsadvertenties in de Duitse dagbladen.

Vaak zijn de advertenties weggegooid geld omdat het Duits dusdanig slecht is dat een serieuze kandidaat hierop niet zal reageren, er zijn echter ook uitzonderingen.

Heeft u beet, dan ontvangt u over het algemeen een uitgebreid curriculum met een pasfoto opdat u zich van de kwaliteiten van de sollicitant kunt overtuigen. Vooral de getuigschriften zijn in Duitsland van groot belang, omdat de Duitse werkgevers hierin laten zien hoe zij de medewerker beoordelen.

Wij hebben in Duitsland voor deze (soms onmogelijke) eis van de wetgever een oplossing via een “geheime” code gevonden. Een voorbeeld:

Der Arbeitnehmer hat bemüht die ihm übertragenen Aufgaben zu erfüllen” is een vernietigend oordeel over de kwaliteit van de werknemer. (Kort samengevat staat er: “wel geprobeerd, maar nooit gelukt.”)

De formulering “hat die ihm übertragenen Aufgaben erfüllt” is weliswaar beter, maar nog steeds niet meer dan een voldoende.

Pas als er staat “hat die ihm übertragenen Aufgaben stets zu unserer vollsten Zufriedenheit erfüllt” is er sprake van een zeer goede prestatie.

Belangrijk in dit verband zijn de woorden “stets” (altijd) en “vollsten“. Ontbreekt een van deze woorden of staat er in plaats van “vollsten” slechts “vollen Zufriedenheit“, dan is er sprake van minpunten.

U ziet dat een blijkbaar positief getuigschrift in Duitsland nogal wat taaltechnische valkuilen kent. Het is dan ook aan te bevelen de getuigschriften door een Duitse personeelsfunctionaris te laten screenen. Onze personeelschef, mw. B. Rückher, die zowel in Nederland als in Duitsland heeft gewerkt, is u in voorkomende gevallen gaarne van dienst.

Na een voorselectie zult u een aantal kandidaten voor een gesprek uitnodigen. Is in deze situatie Duits recht van toepassing (waarvan uit te gaan is), dan bent u verplicht de reiskosten voor het sollicitatiegesprek te vergoeden. Wilt u geen reiskosten betalen dan moet u dat uitdrukkelijk bij de (schriftelijke) bevestiging van het sollicitatiegesprek vermelden.

Meer weten over het zoeken en vinden van personeel in Duitsland? Neemt u dan contact op met mevrouw B. Rückher.

Meer weten over Duits arbeidsrecht? Neemt u dan contact op met mevrouw G. Surmann of mevrouw A. Romijnders van ons kantoor. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.

NB: Bent u professioneel actief in het zoeken en bemiddelen van Duits personeel in Nederland, dan kunt u nu volgens een uitspraak van het Europese Hof ook in aanmerking komen voor de bemiddelingspremie van euro 2.000 per (werkloze) werknemer van de Bundesagentur fuer Arbeit.