De wereld van Single Malt Whisky volgens Willem Ham (vervolg)

De wereld van Single Malt Whisky volgens Willem Ham (vervolg)

Na een (mislukte) poging om alle “one hundred wines you must drink before you die” te verzamelen, ga ik een nieuwe uitdaging aan. Single Malt Scotch Whisky lijkt er bijzonder geschikt voor. Dit temeer ik regelmatig het genoegen heb om te genieten van enige voorlichting door de Continentaal-Europese Godfather van de Single Malt, de heer Willem Ham.

Willem heeft meer dan 1700 soorten Single Malt in zijn restaurant “Het Kompas” op Texel uitgestald (en zelf geproefd). De keuken van dit restaurant, die door Els Veeger wordt bestierd, kent eveneens een groot aantal gerechten dat door toevoeging van Single Malt een bijzondere smaak krijgt. Een uitdaging dus, waar ik nog enige tijd mee bezig zal zijn.

Willem Ham legt uit:
Highland Malt

THE BALVENIE (1892)

Voorjaar 1999 kregen de Edrington Group en Highland Distillers verschil van mening over het niet of wel aanhouden van de beursnotering.

September 1999 wordt bekend dat Edrington en William Grant & Sons samen Highland Distillers overnemen. De naam van de nieuwe onderneming luidt: The 1887 Company, wat slaat op het stichtingsjaar van Highland Distillers.

Edrington verkrijgt 70 %-, William Grant & Sons 30 % van de aandelen’.

Ginger heet de kat van The Balvenie, eerder de huiskat van Glenfiddich, die Auld Granny in 1998 opvolgde, die met pensioen ging.

September 2004: Malt Master David Stewart is dertig jaar bij The Balvenie.
Ter gelegenheid daarvan wordt een 30 jaar oude The Balvenie uitgebracht bestaande uit malt whisky uit zijn eerste jaren bij The Balvenie, maarried in Bourbon vaten met voormalige oloroso sherry vaten.

David Stewart werd malt master in 1974.

 THE BALVENIE

Dufftown, Banffshire. The Balvenie Distillery Company, Balvenie Malting. Eigendom van William Grant & Sons.

BURN OF SPEYSIDE

Om te voorkomen dat derden Glenfiddich en The Balvenie uitbrengen als Single Malt Whiskies, mengt men bij Glenfiddich en The Balvenie, respectievelijk iet The Balvenie en Glenfiddich bij, als deze whiskies worden verkocht aan blenders.

Het zijn formeel dan vatted malts geworden. De namen zijn dan Wardhead en Burnside.

Op 26 November 2002 was er een aanvaring op de Nieuwe Waterweg waarbij drie schepen waren betrokken: de Hellenic Star, de West Express en de Western Trader.

Twee schepen de Hellenic Star en de West Express waren zeegaand, de Western Trader was binnenkomend en afkomstig uit Grangemouth in Schotland.

De Hellenic Star liep uit zijn roer en ramde de West Express, door deze aanvaring voer de Hellenic Star verder richting bakboord, waar door de tegemoet komende Westen Trader ook werd aangevaren, gevolg: een gat van 5 bij 10 meter en het schip maakte gelijk slagzij.

De Western Trader was geladen met onder andere 144 vaten Schotse malt whisky afkomstig van William Grant & Sons te Dufftown en bestemd voor Japan.

Whiskyhandelaar Han van Wees kocht de whisky en heeft die nu deels gebotteld, de vaten met Wardhead worden op een later tijdstip gebotteld.

Wordt vervolgd.