Herziening federaal stelsel is grote stap vooruit

Herziening federaal stelsel is grote stap vooruit

Duitsland wordt weer handelingsbekwaam. Een omvangrijke herziening van de grondwet maakt het mogelijk.

Door het staatsrechtelijke samenspel van Bundestag en Bundesrat in het kader van wetgeving kwam het in de afgelopen decennia steeds dan tot een politieke blokkade, wanneer de politieke meerderheid in deze twee kamers verschilde (hetgeen de laatste 30 jaar bijna altijd het geval was).

Omdat voor bijna 60% van alle federale wetten toestemming nodig was van beide kamers, werd via de Vermittlungsausschuss het ene compromis na het andere tot stand gebracht. Feitelijk regeerde de afgelopen decennia dus altijd een grote coalitie van CDU/CSU, SPD en FDP, zij het op een manier die staatsrechtelijk nimmer zo bedoeld was.

De gevolgen zijn bekend: “In Gefahr und grosser Not, bringt der Mittelweg den Tod“.

Door de grondwetswijziging komt er verandering in deze situatie en is nog maar 35 tot 40 % van alle federale wetten onderworpen aan de goedkeuring van zowel Bundestag en  Bundesrat.

Een kleine stap voor de mensheid, een grote stap voor Duitsland.