“Head of…, Vice President of General Manager” zijn gevaarlijke titels

“Head of…, Vice President of General Manager” zijn gevaarlijke titels

Steeds vaker zien wij visitekaartjes met Engelstalige titels die door “medewerkers” van een Duitse GmbH worden gebruikt. Op zich niets mis mee in een wereld van internationalisering.

Echter, welke bevoegdheid duidt een dergelijke titel aan?. Het Duitse Wetboek van Koophandel kent bij een GmbH maar twee personen die de vennootschap kunnen “vertegenwoordigen”. De Geschäftsführer (directeur) en de Prokurist (procuratiehouder).

De titels General Manager of Vice President kunnen erop duiden dat de persoon in kwestie zelfstandig bevoegd is de vennootschap te vertegenwoordigen. Als dit niet de bedoeling is heeft men een probleem. De Duitse rechter kan namelijk tot de conclusie komen dat een bedrijf dat dergelijke visitekaartjes toestaat, de schijn van een machtiging heeft gewekt en zich derhalve de handelingen van de Vice President (Duits: Abteilungsleiter) moet laten toerekenen.

Meer weten over vennootschapsrecht en de vertegenwoordiging van rechtspersonen in Duitsland? Neemt u dan contact op met dhr. N. Welchering van ons kantoor. Ons telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.