Verkeersrecht: Wat is precies een Straftat en wat een Ordnungswidrigkeit?

Verkeersrecht: Wat is precies een Straftat en wat een Ordnungswidrigkeit?

Verkeersovertredingen kunnen in Duitsland in twee categorien worden ingedeeld:
1) Ordnungswidrigkeiten, vergelijkbaar met de Nederlandse overtreding en
2) Straftaten, beter bekend als strafbare feiten.

Kleine verkeersovertredingen zoals bijv. “verkeerd parkeren” (boete DM 75,-), “doorrijden bij een rood stoplicht” of “te snel rijden” (boetes vanaf DM 80,-) worden tot de categorie Ordnungswidrigkeiten gerekend. Zware verkeersovertredingen zoals “dronken achter het stuur” behoren tot de categorie Straftaten. In dit geval wordt een onderzoek door de Officier van Justitie (Staatsanwalt) gestart. Het resultaat van dit onderzoek is hetzij een aanklacht, hetzij een Strafbefehl-procedure door het bevoegde kantongerecht (Amtsgericht). Naast een boete en het opleggen van gevangenisstraf is het tevens mogelijk dat u als Nederlander in Duitsland een rijverbod (Fahrverbot) krijgt opgelegd. Een eventuele veroordeling wordt in het Bundeszentralregister in Berlijn opgenomen.

Zowel bij Ordnungswidrigkeiten als Straftaten bestaat tevens de mogelijkheid dat u strafpunten krijgt opgelegd. Deze worden doorgegeven aan het Verkehrszentralregister. In een volgende editie van de nieuwsbrief gaan we in op de mogelijke gevolgen van deze punten.

Meer informatie over dit onderwerp:
http://www.strick.de/bekijken/nl/nlexpertise.cfm#transportrecht