In Duitsland zijn ca. 90.000 advocaten werkzaam

In Duitsland zijn ca. 90.000 advocaten werkzaam

Een beroemd Duits gezegde luidt “In Deutschland lebt man nach Recht und Gesetz”. In feite geeft dit een juridisch cultuurverschil weer tussen Nederland en Duitsland. Gaat men in Nederland meer in consensus met elkaar om, in Duitsland is strikt na te leven, wat is afgesproken. Zo niet, dan is kans op een rechtzaak groot. Dit blijkt ook wel uit een veel hoger aantal advocaten in vergelijking met Nederland.

In Nederland waren in 1996 volgens het CBS 8.757 advocaten ingeschreven bij een nationale bevolking van 15,5 Miljoen mensen. Dus 1 op de 1770 personen was in dat jaar advocaat. In Duitsland lag deze verhouding in 1998 bij 1 op 922, dit betekent dat in dat jaar een indrukwekkend aantal van 88.861 advocaten werkzaam was. Al met al betekent dit dat in Duitsland per hoofd van de bevolking bijna twee keer zoveel advocaten werkzaam zijn. Deze advocaten werken meestal in kleine kantoren (2-3 personen) samen.