Hoe te handelen bij een verkeersongeluk?

Hoe te handelen bij een verkeersongeluk?

Of u nu privé of zakelijk onderweg bent in Duitsland, ook in Duitsland zit een ongeluk in een klein hoekje. Het is dan ook goed te weten hoe te handelen indien men onverhoopt in deze situatie terechtkomt.

Net als in Nederland is doorrijden in Duitsland na een ongeluk verboden, toch komt het in Nederland vaak voor dat u een briefje onder uw ruitenwisser ontdekt, met daarop de gegevens van diegene die de schade heeft veroorzaakt. Deze Nederlandse methode raden wij in Duitsland ten zeerste af. In Duitsland maakt men zich namelijk strafbaar als men de plek van het ongeval verlaat zonder dat hiervoor toestemming is verkregen. De juridische term hiervoor is “Verkehrsunfallflucht”.

Het advies luidt dan ook: blijf op de plaats van het ongeluk wachten en informeer de politie (zware ongevallen 112, bij kleinere ongevallen de plaatselijke politie). Nadat u de politie ter plaatse heeft geïnformeerd over de manier waarin u bij het ongeluk betrokken bent geraakt en uw personalia heeft achtergelaten, kunt u uw reis vervolgen. U bent tot niets verder verplicht, wacht met het doen van uitspraken over de schuldvraag of een eventuele erkenning van de schuld. Roep eventueel juridisch advies in als u de gevolgen van uw uitspraken van te voren wilt kunnen inschatten.

Meer informatie over dit onderwerp:
http://www.strick.de/bekijken/nl/nlexpertise.cfm#transportrecht