Duitse importeur kaapt domein Nederlandse leverancier

Duitse importeur kaapt domein Nederlandse leverancier

De samenwerking met Duitse distributiepartners heeft zo haar voor- en nadelen. De casus die ons laatst werd voorgelegd, is een voorbeeld van de praktijk van alledag.

Casus: Een Nederlands bedrijf heeft een distributiepartner in Duitsland gevonden. Er worden afspraken gemaakt over de marktentree, – strategie, de prijzen , targets etc.

De samenwerking verloopt in het begin vlekkeloos. Een ieder doet zijn best om het product van de Nederlandse exporteur tot een succes te maken en het Nederlandse merk wordt steeds bekender.

Na verloop van tijd verloopt de samenwerking steeds stroever, de omzetten stagneren en in Nederland denkt men erover na een andere partner te zoeken. Echter, een aanzienlijk gedeelte van de verkoop van de producten van het Nederlandse bedrijf verloopt in Duitsland via het internet. Hiervoor heeft de Duitse importeur een website gebouwd en de merknaam als .de domein op zijn eigen bedrijf laten registreren.

De “partner” voelt er niets voor om het domein aan de Nederlandse leverancier af te staan. Hij eist een exorbitant hoge vergoeding voor de overdracht van het domein. Voor het geval hij ook het merk op zijn naam heeft laten registreren (het onderzoek loopt net) zit het Nederlandse bedrijf danig in de problemen en zal men “echt” diep in de buidel meten tasten om onverwijld met de leveringen in Duitsland door te kunnen gaan.

Tip: als je de Duitse markt betreedt moet je onmiddellijk je merk en een passend domein op je eigen naam laten registreren. De kosten zijn te verwaarlozen: ca. 800 euro voor het merk en ca. 300 euro voor het domein.

Meer weten over merkenrecht en het recht van internet domeinen? Neemt u dan contact op met H. Kloenne. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.