De wereld van Single Malt Whisky volgens Willem Ham (vervolg)

De wereld van Single Malt Whisky volgens Willem Ham (vervolg)

Na een (mislukte) poging om alle “one hundred wines you must drink before you die te verzamelen, ga ik een nieuwe uitdaging aan. Single Malt Scotch Whisky lijkt er bijzonder geschikt voor. Dit temeer daar ik regelmatig het genoegen heb om te genieten van enige voorlichting door de Continentaal-Europese Godfather van de Single Malt, de heer Willem Ham.

Willem heeft 1531 soorten Single Malt in zijn restaurant “Het Kompas” op Texel uitgestald (en zelf geproefd). De keuken van dit restaurant, die door Els Veeger wordt bestierd, kent eveneens een groot aantal gerechten die door toevoeging van Single Malt een bijzondere smaak krijgen. Een uitdaging dus, waar ik nog enige tijd mee bezig zal zijn.

Willem Ham legt uit:

Schotse Single Malt Whisky is zowel een wetenschap als een kunst.

Schotse Single Malt Whisky verschilt in smaak per distilleerderij en regio.

Geen ander gedistilleerde drank biedt zo´n verscheidenheid aan karakter, iedere Schotse Single Malt Whisky is anders en zoals deze is er geen andere.

Schotse Single malt Whisky is avontuur.

Er zijn vier klassieke Schotse Single Malt streken: Lowlands, Highlands, Campeltown en Islay.

De Highlands kunnen worden onderverdeeld in Southern Highlands, Midlands, Eastern Highlands, Speyside, Northern Highlands met ook Orkney, Western Highlands, Western Islands met Skye, Mull, Jura en Arran.

Sinds kort (2001) wordt ook wel de toevoeging gebruikt Coastal, voor dicht aan de kust gelegen distilleerderijen. Zoals Clynelish en Lochside.

Wordt vervolgd.