Merkenrecht: bescherm je bedrijf tegen de Chinese opmars of profiteer ervan!

Merkenrecht: bescherm je bedrijf tegen de Chinese opmars of profiteer ervan!

Tot op heden is China in Europa slechts “undercover” actief. Een groot gedeelte van  kleding, schoenen, speelgoed en elektrische apparaten wordt weliswaar in China geproduceerd, maar onder westerse merknamen in Europa verkocht.

Naar buiten toe is de wereld derhalve nog in orde. De Europese bedrijven gebruiken de goedkope Chinese arbeidskrachten en realiseren een uitmuntende handelsmarge. De consument blijft positief omdat hij overtuigd is van het voortbestaan van de westerse hegemonie op het gebied van productontwikkeling en productiemethodes. Hij heeft immers niet door dat “zijn” merkproducten al lang niet meer door Europese handen worden geproduceerd en wellicht ook zijn arbeidsplaats binnen het spel ter discussie staat.

Ook lijkt het Europese bedrijfsleven op het moment van deze situatie te profiteren, er dreigt een belangrijke verandering van de spelregels. Volgens de toonaangevende Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft de Volksrepubliek China namelijk 15 miljard dollar gereserveerd, opdat Chinese bedrijven in staat worden gesteld eigen merken te ontwikkelen (of ingevoerde merken te kopen).

De voordelen liggen voor de hand. Een no name-product levert beduidend minder op dan een merkartikel. En waarom zou men de overwinst bij de Europese bedrijven laten als daartoe feitelijk geen enkele reden bestaat?

Een bekend merk is snel gekocht (zie IBM, dat zijn PC-divisie met de merknaam aan het Chinese Lenovo heeft verkocht).

Andere voorbeelden van de opmars zijn de (nog wat stuntelige) introductie van de Landwind en de waarschuwingen in de AGF sector voor een uitverkoop van knowhow aan de Chinezen.

Een prille ontwikkeling, die echter alle aandacht vergt.

Al met al reden genoeg uw merk in Duitsland, de grootste markt van Europa, goed te beschermen. Zij het om een stevige positie in deze markt te behouden en aanvallen te kunnen afweren, zij het dat u overweegt op termijn uw merk winstgevend (aan een Chinees bedrijf?) over te doen.

Meer weten over merkenrecht in Duitsland? Neemt u dan contact op met de heer H. Kloenne. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.