De wereld van Singel Malt Whisky volgens Willem Ham (vervolg)

De wereld van Singel Malt Whisky volgens Willem Ham (vervolg)

Na een (mislukte) poging om alle “one hundred wines you must drink before you die” te verzamelen, ga ik een nieuwe uitdaging aan. Single Malt Scotch Whisky lijkt er bijzonder geschikt voor. Dit temeer daar ik regelmatig het genoegen heb om te genieten van enige voorlichting door de Continentaal-Europese Godfather van de Single Malt, de heer Willem Ham.

Willem heeft 1531 soorten Single Malt in zijn restaurant “Het Kompas” op Texel uitgestald (en zelf geproefd). De keuken aldaar, die door Els Veeger wordt bestierd, kent eveneens een groot aantal gerechten die door toevoeging van een Single Malt een bijzondere smaak verkrijgen. Een uitdaging dus, waar ik nog enige tijd mee bezig zal zijn.

Willem Ham legt uit:

De Green Malt wordt uitgespreid op de eestvloeren. Dit zijn vloeren van geperforeerd ijzer waaronder een turfvuur brandt. Dit eesten, kilning, gebeurt in de kiln, het meest kenmerkende gebouw van een distilleerderij met zijn schuine dak en pagodeachtige schoorsteen, waardoor de rook lange tijd wordt binnengehouden.

Dit eesten duurt ongeveer 48 uur.

De gedroogde Green Malt wordt Malt genoemd.

De Malt wordt nu drie à vier weken opgeslagen in grote voorraadbakken, bins genaamd.

De Malt gaat hierna door de dressing machine, waar het wordt ontdaan van onzuiverheden.

De Malt wordt vervolgens grof gemalen en grist genoemd. De grist wordt overgebracht naar de mah tun, hier vindt het brouwproces, mashing, plaats.

Wordt vervolgd.