Arbeidsrecht: proeftijd in een arbeidscontract voor bepaalde tijd

Arbeidsrecht: proeftijd in een arbeidscontract voor bepaalde tijd

Casus: In een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd worden de begin- en einddatum vet gedrukt opgenomen. In de overige tekst wordt (niet vet gedrukt) een proeftijd van zes maanden genoemd. De werkgever zegt tijdens de proeftijd op.

Oplossing: in beginsel is het zonder meer mogelijk om in een contract voor bepaalde tijd een proeftijdbeding op te nemen. Standaard arbeidscontracten worden in Duitsland  echter getoetst op basis van de wetgeving omtrent Algemene Voorwaarden (zwarte en grijze lijst). Omdat begin- en einddatum van de overeenkomst vet gedrukt waren en het proeftijdbeding niet, werd laatste als een verassende clausule gezien en daarmee nietig verklaard.

Meer weten over arbeidsrecht in Duitsland? Neemt u dan contact op met mevrouw G. Surmann of mevrouw A. Romijnders. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.