Niets dan goeds over handelsagenten

Niets dan goeds over handelsagenten

Als u mijn artikelen over handelsagenten regelmatig leest, zou de indruk kunnen ontstaan dat mijn mening over deze beroepsgroep niet al te best is. Niets is minder waar! Handelsagenten zijn een belangrijke schakel tussen ondernemer en klant en menigeen is (mede) verantwoordelijk voor het commerciële succes van zijn principaal. Velen staan derhalve terecht op ooghoogte met de opdrachtgever. Ik heb het echter in mijn artikelen over Duitse handelsagenten en het feit dat een Nederlandse ondernemer vaak het gevoel mist voor de kwaliteit van zijn buitenlandse agent(en).

Dat heeft uiteraard te maken met de problematiek om een buitenlander in het algemeen goed te kunnen inschatten, omdat bij de principaal vaak de socio-culturele achtergrondinformatie ontbreekt. Hoe is het taalgebruik, hoe duid ik de lichaamstaal van een vreemdeling, hoe verifieer ik de verstrekte informatie omtrent zijn successen uit het verleden, die in dit geval toch een garantie voor de toekomst moeten zijn?

Binnen Nederland heeft een ieder zijn ervaringswaarden omtrent de inschatting van een Medelander. Daarbuiten ligt het toch vaak stukken moeilijker. En dat is dan ook vaak de reden voor het feit dat de samenwerking niet op rolletjes loopt en de principaal in voorkomende gevallen gewoon wordt geflest. Aan de hand van voorbeelden uit onze praktijk proberen wij de principaal alert te maken.

Bent u zelf handelsagent voor een Duits bedrijf in Nederland, dan moet u de artikelen spiegelbeeldig lezen, dan begrijpt u wellicht uw Duitse principaal iets beter.

Meer weten over het recht van handelsagenten in Duitsland? Neemt u dan contact op met mevrouw G. Surmann of mevrouw C. van den Hurk. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.