Kledingadvies (niet alleen voor Duitsland belangrijk)

Kledingadvies (niet alleen voor Duitsland belangrijk)

Naar de borrel bij een Duitse zakenrelatie en geen enkel aanknopingspunt wat de passende kledij zou kunnen zijn? Uitgenodigd voor een receptie bij de Duitse handelsattaché en geen flauw idee wat er met de aanwijzing “black tie” precies van je verwacht wordt? Er zijn van die momenten waarop je met opvallende galakleding de plank net zo misslaat als met tennisschoenen en een stonewashed spijkerbroek. Echt prettig vindt ongetwijfeld niemand het om ergens “overdressed” dan wel “underdressed” ten tonele te verschijnen.

Wat zijn de valkuilen? Wel, lang niet altijd wordt in de (meestal ongeschreven) dresscode van een onderneming of op een officiële uitnodiging voor een dinerparty duidelijk aangegeven wat de do’s en de dont’s zijn. En zelfs als er op kantoor wel een dresscode bestaat of deze bij een uitnodiging duidelijk op het kaartje staat, weet niet iedereen meteen wat de engelse termen “white tie”, “black tie”, “smart casual” of “business casual” precies betekenen en of nu een lichte blazer, een exclusieve galajurk dan wel een donker pak het beste bij de ambiance van een bedrijf, bijeenkomst of feestje past. Dit gemis aan ervaring op het gebied van etiquette is te verhelpen met een crashcursus kledingvoorschrift.

“White tie” is het summum van uiterlijk vertoon. Staat er “white tie” op een invitatie, worden heren geacht in rokkostuum en met gladde zwarte schoenen te verschijnen, de dames in avondrobe en bij aankomst graag met de schouders bedekt en beladen met de bij de japon passende toeters en bellen; het polshorloge liever thuis in  het nachtkastje laten liggen. Wordt er daarentegen “cocktail attire” aanbevolen, worden mannen geacht in donker pak met stropdas en zwart schoeisel te verschijnen, de dames in een elegant kostuum of knielange jurk. “Black tie” betekent voor de man niets minder dan een klassieke smoking met een zwart vlinderstrikje en gladde zwarte schoenen. Draag je geen smoking, blijf dan liever weg, luidt de impliciete boodschap. Mevrouw draagt elegante avondkleding, echte sieraden en decente make-up. Iets anders ligt het met de termen “black tie invited” en “black tie optional”. In het eerste geval wenst de gastheer of gastvrouw definitief dat u in smoking arriveert, in het laatste geval laat hij of zij het aan u over. Maar als u al voor iets anders kiest, houdt het dan wel elegant en stijlvol, want “black tie optional” betekent zeker niet “casual”.

Weliswaar betekent de term “casual” letterlijk “informeel” en heeft net als in Nederland in veel Duitse bedrijven de “casual friday” ingang gevonden. Toch betekent dit niet dat u kort voor het weekend in spijkerbroek en tennisschoenen op het werk kunt verschijnen, tenslotte is het kantoor geen strandbar. De dresscode “smart casual” houdt het midden tussen elegante vrijetijdskleding en formele kledij. Met een combinatie van katoenen pantalon, hemd (zonder stropdas) en colbertjasje zitten mannen goed, ook een poloshirt onder een donker pak is nooit fout. Dames kunnen een twinset of een T-shirt, blazer en broek dragen. “Business casual” eist weer iets meer van je inlevingsvermogen. Meestal zitten heren met een klassiek donker pak goed, de stropdas kan hier achterwege blijven. Business-dames dragen het best een blazer of een mantelpak, een kostuum is niet echt noodzakelijk.

Voor wie twijfelt, welke dresscode van toepassing is, geldt het motto: beter te veel dan te weinig. Het is tenslotte gemakkelijker, een jasje of blazer uit te doen dan er een die je niet bij je hebt aan te doen. Bovendien: hoe hoger je positie binnen een bedrijf, des te donkerder het pak of kostuum, hoe officiëler of feestelijker de entourage, des te donkerder en killer de kleuren; de kleur bruin is trouwens volgens experts na zes uur ’s avonds sowieso uit den boze. Wie nu nog steeds niet weet wat er van hem of haar verwacht wordt, die belt gewoon even de personeelschef, de gastvrouw of gastheer en vraagt zonder schroom om raad. Wees niet bang hiermee geen goede indruk te zullen maken. Zij zullen het juist op prijs stellen dat een nieuwe collega of introducé hun wens respecteert en met een gepaste outfit acte de présence geeft.