Er zijn minder Duitsers dan men dacht

Er zijn minder Duitsers dan men dacht

1,3 miljoen inwoners betekent de algehele bevolking van Den Bosch, Zwolle, Maastricht, Leiden, Dordrecht, Zoetermeer, Amersfoort, Enschede, Apeldoorn, Amersfoort, Breda en Arnhem of van Haarlem, Nijmegen, Groningen, Almere, Tilburg, Eindhoven en Utrecht, of alle inwoners van Amsterdam en Rotterdam plus de inwoners van Texel. Dat heeft nogal gevolgen:

Het salaris van een burgermeester is afhankelijk van het aantal inwoners van zijn gemeente, de gemeente ontvangt van de deelstaat  een financiële vergoeding per inwoner, de zogenaamde Schluesselzuweisungen, de deelstaten onderling hanteren een vergelijkbaar systeem, de zogenaamde Laenderfinanzausgleich, er zullen in menige gemeente te veel gemeenteraadsleden zijn, die vanwege het geringere aantal inwoners net zo overbodig zijn als menig zwembad en sportaccommodatie. Uiteraard zullen er ook te veel ambtenaren zijn, zeker degene die voor deze puinhoop verantwoordelijk zijn, want de oude cijfers baseren op een onvoorstelbaar groot aantal Karteileichen binnen de gemeentelijke basisadministratie. Een toonbeeld van Duitse Gruendlichkeit.