Deutsch, bitte!

Deutsch, bitte!

De Duitse Bondsdag wil de Europese Commissie scherp vermanen om in de toekomst alle documenten onverwijld in het Duits te vertalen. Op het moment liggen in de Bondsdag 47 documenten voor beraadslaging die niet kunnen worden behandeld omdat zij niet zijn vertaald. Een onaanvaardbare situatie gezien het feit dat Duits de meest gesproken moedertaal binnen de EU is. 18% van alle inwoners van de EU hebben Duits als moedertaal, slechts 13% Engels en Italiaans en maar 12% Frans!

En omdat wij gruendlich zijn hebben wij ook even bekeken of het resultaat zou veranderen als je de taalvaardigheid van alle EU inwoners erbij betrekt en zodoende de mensen die twee of meer talen beheersen meetelt. Ok, een kleine verschuiving vindt plaats, maar Duits is ook dan nog goed voor een tweede plek in de ranglijst: 47% “beheersen” Engels, 30% Duits en 23% Frans. Waarvan akte!