Strafrecht: ontvoering van onze kerstman leidt tot diepgaand onderzoek

Tijdens de decemberbijeenkomst van de Nederlands – Duitse Businessclub Kleve werden wij het slachtoffer van een brutale ontvoering van onze kerstman. De maandelijkse bijeenkomsten van de Businessclub vinden namelijk plaats in ons restaurant dat op het moment in kerstsfeer is uitgedost.

 

De dames van de afdeling “leuke dingen”, die wekelijks ons kantoor voorzien van verse bloemen, hadden twee weekeinden aan dit “Gesamtkunstwerk” gewerkt, en het ziet er daadwerkelijk prachtig uit. De schrik was dan ook groot toen op de ochtend na de bijeenkomst werd ontdekt dat een kerstman ontbrak.

 

De normale reactie op dit fenomeen is dat men zich afvraagt wie de dader zou kunnen zijn. Dit leidt onherroepelijk tot verdenking van onschuldige personen: de bewakingsdienst die s´nachts het gebouw controleert, de schoonmaaksters die al vroeg in de ochtend alleen in het gebouw zijn maar ook het personeel dat als eerste op het werk is.

 

Uiteindelijk werden de video opnames van de bewakingscamera’s geraadpleegd en als daders gasten (niet leden) van de Businessclub geïdentificeerd, die onder druk van de bewijsmiddelen de kerstman dezelfde dag hebben teruggebracht.

 

Leuk verhaal, maar waar zit de meerwaarde, zult u zich afvragen. Welnu, wij hebben mevrouw Dr. Christiane Paul gevraagd in het kader van een juridische expertise over de strafrechtelijke relevantie van gepleegde daden na te denken. U zult verbaasd zijn wat voor aspecten allemaal een rol in het strafrecht spelen.

 

Voor de expertise klik hier