Incasso en Credit Management: U ziet uw debiteur langzaam failliet gaan (als u goed kijkt)

Debiteuren gaan niet plotseling failliet, maar langzaam. Een maandenlang proces gaat aan een faillissement vooraf en wordt zichtbaar in het feit dat de debiteur zijn betalingsgedrag verandert. Een wijsheid als een koe, maar nu door Creditreform empirisch onderbouwd.

Het onderzoek wijst uit dat bedrijven die later failleren reeds drie kwartalen voor het faillissement 30 dagen boven de afgesproken betalingstermijn betalen. Hoe dichter men bij het uiteindelijke faillissement komt, hoe meer deze termijn wordt verlengd.

In het kwartaal voor het uiteindelijke faillissement wordt de betalingstermijn gemiddeld met 43 dagen overschreden, waarbij een achtste van alle rekeningen zelfs meer dan drie maanden na de betalingstermijn onbetaald blijft. Bovendien wordt het betalingsgedrag steeds selectiever. Hoe belangrijker de leverancier, hoe sneller men betaalt. En als u heel erg belangrijk bent, betaalt de debiteur tot het laatste moment zelfs pünktlich!

Conclusie:

a) Er is tot het laatste moment geld om (belangrijke) leveranciers te betalen.

 

b) Als u volgens uw eigen inschatting geen belangrijke leverancier van uw klant bent, is het onwaarschijnlijk dat uw klant er anders over denkt.

 

c) Hij zal dus de na zijn inschatting voor hem belangrijke leveranciers betalen en u dus logischerwijs niet.

 

d) Een brief van een incassobureau verandert aan de inschatting van uw klant niets.

 

e) Gezien het feit dat wij in Duitsland geen (conservatoir) beslag kennen, heeft u feitelijk maar een mogelijkheid: u moet de debiteur middels een gerechtelijke bevel tot betalingprocedure dwingen, om u als “belangrijk” te erkennen. Bij deze procedures en de daarop volgende executie geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt!

 

Meer weten over incasso en het gerechtelijke bevel tot betaling in Duitsland? Neem contact op met de experts van ons kantoor.