Goodwill-vergoeding bij handelsagenten en distributeurs

Dat bij beëindiging van een agentuurovereenkomst een goodwill-vergoeding dient te worden betaald, wist u. Dat ook distributeurs (Vertragshändler) hiervoor in aanmerking kunnen komen als Duits recht van toepassing is, wordt echter vaak vergeten.

Voor het laatste is noodzakelijk dat er niet slechts sprake is van een koper-verkoper-relatie, waarin de Vertragshändler in eigen naam in- en verkoopt. Additioneel moet de Vertragshändler ook nog dusdanig zijn geïntegreerd in de afzetorganisatie van de leverancier dat hij met een handelsagent vergelijkbaar is.

Exclusiviteit m.b.t. tot het contractsgebied gepaard met een afnameverplichting is voor een analoge toepassing van het agentuurrecht niet voldoende. Echter, als er sprake is van informatieverplichtingen naar de leverancier, product- of activiteitengerelateerde zeggenschap door de leverancier en deze bovendien ook nog de klantenkring van de Vertragshändler kent, is de kans groot dat een goodwill-vergoeding kan worden geëist.

Meer weten over handelsagenten en distributeurs in Duitsland? Neem contact op met Gisela Surmann of Cathrin van den Hurk.