Effectieve bronnen voor een belastingverhoging na de verkiezingen

Wij zien de bui al hangen. Na de verkiezingen van 27 september zal de nieuwe regering de balans opmaken en concluderen dat ook Duitsland – net als veel andere landen – virtueel failliet zal gaan als er niet per ommegaande maatregelen worden genomen. Er zijn twee opties: nieuwe kredieten opnemen en de sanering van de staatskas uitstellen of hogere belastingopbrengsten creëren.

Neemt de nieuwe regering de onlangs in de grondwet ingevoerde “schuldenrem” serieus, dan zal zij alles op alles zetten om de belastingen te verhogen. Maar met welke verhoging scoor je het beste resultaat zonder het economisch herstel te beschadigen. Een verhoging van de BTW of toch maar de inkomstenbelasting? 

Het spel zal voornamelijk tussen deze twee belastingen gaan als je de opbrengsten TOP 5 van de Duitse staat bekijkt: 179 mrd omzetbelasting, 143 mrd loon- en inkomstenbelasting, 38 mrd energiebelasting, 34 mrd Gewerbesteuer, 21 mrd Abgeltungssteuer. Een uiterst informatieve grafiek over de diverse belastingopbrengsten in Duitsland  vonden wij op de website van de FAZ:

TIP: als u als Nederlandse exporteur voor het jaar 2010 met een gedrukte catalogus werkt die consumentenprijzen aangeeft, hou dan de ontwikkeling m.b.t. het BTW-vraagstuk op de voet bij!

Voor alle andere belastingvraagstukken kunt u terecht bij:
Vennootschapsbelasting, Transfer-Pricing: Anton Ingenerf StB/WP
Vennootschapsbelasting, Inkomstenbelasting: Sabine van Wickeren-Lenk StB
Omzetbelasting, Salarisadministratie, Payroll-Service: Uli Meyer