Handelsagenten: toegang tot agenten–database vervangt het boekuittreksel niet

Handelsagenten: toegang tot agenten–database vervangt het boekuittreksel niet

 

Het ultieme wapen van een handelsagent noemen wij het recht van de agent op een uittreksel uit de boeken. Zoals u weet, houdt dit recht in dat de agent een compleet overzicht kan opeisen van alle door hem bemiddelde transacties. Hoeveel is besteld, hoeveel is geleverd, waarom is een gedeelte niet geleverd, wanneer is welk bedrag gefactureerd, wanneer is welk bedrag betaald etc.?

 

Steeds meer bedrijven stellen al deze gegevens online beschikbaar aan de agent. De vraag is dan ook of een agent genoegen moet nemen met deze informatie of dat hij nog een apart uittreksel kan eisen.

 

Welnu, de Hoge Raad in Duitsland is van mening dat deze informatie in elk geval onvoldoende is als de database alleen maar actuele informatie bevat. Moet de agent regelmatig alle gegevens opslaan om zodoende een samenhangend overzicht te verkrijgen, dan heeft hij alsnog recht op een “traditioneel” uittreksel. En dan maar hopen dat u alle gegevens kunt reproduceren, want anders wordt het (dure) handarbeid.

 

Meer weten over het recht van handelsagenten? Neemt u dan contact op met mevrouw G. Surmann of mevrouw C. van den Hurk. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.