Geen persoonlijk recht op wind

Geen persoonlijk recht op wind

Steeds meer Nederlandse ondernemers investeren in Duitsland. Windenergie is een voorbeeld, waarmee je een aardig rendement kunt behalen gebaseerd op prijzen die zijn vastgesteld door de overheid.

Wat doet u echter als een collega-ondernemer een windmolen voor de uwe wil plaatsen en zodoende uw wind steelt. Je spant een proces aan, want dat kan toch niet, zou je denken.

Het ligt nogal ingewikkeld. Wie is eigenaar van de wind en heb je eigenlijk een recht op optimale gebruikmaking van de aanwezige wind. En heeft de collega-ondernemer wellicht ook recht op de wind? En wat is als de wind van niemand is of eigenlijk – beter gezegd – van iedereen?

Welnu, het Verwaltungsgericht Leipzig moest over de situatie beslissen waarin de ene ondernemer zich beperkt voelde in zijn optimale gebruikmaking van de wind door een nieuwe windmolen, die een andere ondernemer voor zijn molen wilde plaatsen.

Conclusie: er bestaat geen subjektiv-oeffentliches Recht (vrij vertaald: subjectief publiekrechtelijke aanspraak) op gebruikmaking van windenergie.

Bij de afweging of een bouwvergunning terecht is verstrekt, spelen derhalve economische afwegingen geen enkele rol (voor een ondernemer moeilijk te begrijpen, voor een jurist om van te smullen).

 Meer weten over investeren in Duitsland?

 Voor het oprichten van bedrijven neemt u dan contact op met de heer N. Welchering; Voor aankoop grond en onroerende zaken neemt u contact op met de heer F. Heinzel of de heer A. Craemer; Voor fiscale vraagstukken neemt u contact op met de heer A. Ingenerf (Steuerberater/ Wirtschaftspruefer); Voor vraagstukken over personeel in Duitsland neemt u dan contact op met mevrouw G.Surmann. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.