Gemeente Freital lokt jonge vrouwen met 2.000 euro

Gemeente Freital lokt jonge vrouwen met 2.000 euro

De Oost-Duitse gemeente Freital heeft 39.100 inwoners, maar te weinig jonge vrouwen. Om deze situatie te veranderen, ontwikkelde de burgermeester een briljant plan: een premie van 2.000 euro voor jonge dames die zich aldaar willen vestigen. Meer da 50 vrouwen hebben al gereageerd en nagevraagd wat zij voor die 2.000 euro moeten doen.

Achtergrond van deze actie is het feit dat sinds 1990 ca. 1,5 miljoen mensen (tien procent van de algehele bevolking ) Oost-Duitsland hebben verlaten. Het zijn voornamelijk goed opgeleide jonge vrouwen, die uit de landelijke regio´s zijn vertrokken.

Hoe begrijpelijk het ook is dat een burgermeester het hormonale evenwicht van zijn bevolking op peil wil houden, zo dubieus is deze actie juridisch gezien. Wij kennen in Duitsland het Allgemeine Gleichbehandlungsgesetz (wet gelijke behandeling) dat nogal strenge eisen stelt aan onder andere werving en selectie van personeel. Het lijkt mij dat dit aanbod behoorlijk in strijd is met deze bepalingen.

 Meer weten over de regels bij werving en selectie in Duitsland? Neemt u dan contact op met mevrouw B. Rueckher.

 Meer weten over het Duitse arbeidsrecht? Neemt u dan contact op met mevrouw G. Surmann of mevrouw A. Romijnders. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.