Wereldbank: Duitsland wint van Nederland (als het gaat om gemakkelijk zakendoen)

Voor ondernemers heeft ieder land op de wereld zijn voor- en zijn nadelen. Wie bijvoorbeeld via de rechter achterstallige vorderingen wil afdwingen, is in het arme Ethiopië beter af dan in het rijke Italië. Dit blijkt uit een rapport van de Wereldbank. Italië belandt volgens “Doing Business 2009” op de 156ste plaats van in totaal 183 onderzochte landen. In het rijk van de onschendbare Silvio Berlusconi is er sprake van een totaal van 5,5 miljoen niet afgewerkte civiele procedures. Sommige procedures, die in 2009 aanhangig zijn gemaakt, komen volgens persberichten “reeds” in 2014 voor het eerst voor mondelinge behandeling in aanmerking.

Voor belanghebbenden kan dit vaak héél duur worden, zoals een uitspraak uit 2008 documenteert. In Tarente kwamen crediteuren pas na 46 (!) jaar in het bezit van

€ 190.000,  een bedrag dat toentertijd een koopkracht van 4 miljoen zou hebben gehad. De onderhavige faillissementsprocedure was tijdens de Cuba-crisis in1962 opgestart.     

Goed nieuws voor Nederlandse ondernemers die zaken doen met Duitsland en hier ook wel eens te kampen hebben met wanbetaling; in Duitsland is volgens het rapport van de Wereldbank het een en ander beter geregeld, want het land staat in deze rubriek op een opperbeste 9de plaats genoteerd. Het is trouwens uitermate leerzaam eens een aantal andere rubrieken van “Doing Business 2009” onder de loep te nemen en hieromtrent Nederland met Duitsland te vergelijken.

 

Als het erom gaat waar je het gemakkelijkst zaken doet, vinden we Nederland op de 30ste plaats, Duitsland op de 25ste (lijstaanvoerder: Singapore). Een bedrijf opstarten? Op dit vlak zijn Duitsland (plaats 84) en Nederland (70) met al hun regels slechts middenmoters (lijstaanvoerder: Nieuw-Zeeland). Wie een bouwvergunning aanvraagt, heeft in Duitsland (18de plaats) zijn papieren aanzienlijk sneller bij elkaar dan in Nederland (104); lijstaanvoerder is Hong Kong, China.

Wat het in dienst nemen van personeel betreft, staat Nederland op de 123ste plaats, Duitsland nog een stuk lager op 158 (koplopers zijn Singapore, Australië en de VS). Aangaande inschrijving van eigendom is men in Nederland (29ste) een stukje beter af dan in Duitsland (58ste); op kop gaat hier Saoedi-Arabië. Kredieten krijg je als ondernemer in Duitsland (15de) een stuk gemakkelijker dan in Nederland (43ste); op kop gaat Maleisië.

De bescherming van investeerders is in beide landen vrij matig, Duitsland eindigt hier op de 93ste plaats, Nederland op de 109de (op kop: Nieuw-Zeeland). De belastingsituatie is in Nederland (33ste) beter dan in Duitsland (71ste), de Malediven zijn hier Nummer 1. Wat betreft de grensoverschrijdende handel gaan Duitsland (14de) en Nederland (13de) vrijwel gelijk op, lijstaanvoerder is weer Singapore. Het naleven van contracten geschiedt in Duitsland (7de) beter dan in Nederland (30ste) en functioneert het beste in Luxemburg. De stekker eruit halen lukt over het algemeen in Duitsland (35ste) minder goed dan in Nederland (10de), het gemakkelijkst gaat dit in Japan.

Voor het complete overzicht klik hier:  

http://www.doingbusiness.org/rankings