Duitsland staat er wonderbaarlijk goed voor

Duitsland staat er stukken beter voor dan men een jaar geleden heeft gedacht. Toen vreesden “experts” het gigantische aantal van vijf miljoen werklozen, werden series van massaontslagen voorspeld en was er zelfs sprake van te verwachten sociale onlusten. Welnu, niets ervan is gebeurd, niet eens de consumptieve uitgaven van de Duitsers zijn gedaald.
Weliswaar daalde de bedrijvigheid met vijf procent sterker dan ooit sinds de tweede wereldoorlog. Echter, vergeleken met het jaar ervoor groeide het aantal geregistreerde werklozen slechts met 7 procent oftewel 230.000 banen (en wij hebben amper ZZP’ers die zo maar uit een statistiek kunnen verdwijnen).

Daarentegen groeide de werkloosheid in Engeland met 62% en in Amerika met 53%. Landen die tot voor kort minzaam beweerden dat de Duitse economie log en de Duitse bedrijven inflexibel zouden zijn en de staat met zijn sociale voorzieningen een rem zou vormen voor de ontwikkeling van de algehele economie.
Nu blijkt: de Duitse “Old Economy” doet het zeker niet slecht in deze barre tijden en de sociale zekerheid staat garant voor stabiliteit.

Deutsches_Paradox_Artikel_2