Investeren in Duitsland vergt open communicatie met de overheid of: Het zijn de kleine dingen die het doen

Elke keer hetzelfde. Een Nederlandse investeerder en een Duitse gemeente, die op het laatste moment niet tot elkander komen. De Nederlander heeft grootse plannen en de Duitse gemeente is achterdochtig. Weer een investeerder die met veel allure zijn toekomstvisie schetst en gouden bergen belooft. Helaas voor de Nederlander hebben eerder al Duitse “investeerders” een vergelijkbaar plan gepresenteerd hetgeen echter in verband met ontbrekende pecunia geen doorgang vond. En nu staat er weer iemand met een vergelijkbaar plan en die is nog buitenlander ook.

De financiële gegoedheid van een investeerder kun je alleen maar raden en meestal zit een gemeente toch fout , zoals uit de eerdere projecten bleek. Gevolg: de gemeente is een gebrand kind en kijkt met argusogen naar de Nederlandse investeerder. Komt hij wel al zijn verplichtingen stipt na?

Natuurlijk niet, want de gemiddelde Nederlander heeft zo zijn eigenaardigheden wat het omgaan met officiële stukken en vooral aanslagen of rekeningen betreft, zeker als het gaat om kleine bedragen. Die worden gewoonweg niet serieus genomen, komen op de stapel t.z.t. te regelen (wat natuurlijk niet op tijd gebeurt).

Verkeerde zuinigheid

Bij de gemeente gaan echter onmiddellijk alle alarmbellen rinkelen. Het zal toch niet waar zijn, weer zo iemand. En, op het moment dat je iemand kritisch gaat volgen op het nakomen van afspraken, wordt van een mug snel een olifant. Als je dan ook nog derden, die voor de investeerder plannen moeten tekenen en bij de gemeente moeten indienen, niet op tijd betaalt, zal de gemeente ook hiervan notie krijgen.

Uiterlijk op dat moment loopt de zaak vast en wordt de gemeente plots buitengewoon terughoudend in haar medewerking. Hierdoor vertraagt de zaak verder en de stemming wordt er ook niet beter op. Dit kan zo ver gaan dat er geen oplossing meer mogelijk is omdat de standpunten definitief zijn verhard. 

Wij maken dergelijke situaties dagelijks mee als wij investeringsprojecten begeleiden. Daarbij valt tevens op dat Nederlanders vaak onvoldoende thuis zijn in de gemeentehiërarchie en niet kunnen inschatten wie er echt de macht heeft. Dat hoeft namelijk niet persé de burgermeester te zijn.

TIP: Gaat het om een substantiële investering in Duitsland dan moet u niet alles zelf willen doen (om kosten te sparen). De kosten die wij moeten maken om e.e.a. te repareren zijn beduidend hoger dan zij waren geweest als u vanaf den beginne voor de juiste routing en begeleiding had gekozen.