Merkenrecht: De strijd omtrent Schleichbären

Monika Schleich ontwerpt sinds negen jaar knuffelberen. Vervolgens maakt zij met naald en draad speelgoedbeertjes die zij dan onder de naam Schleichbären verkoopt. De ondernemersactiviteiten verlopen voortvarend en naar eigen zeggen behaalt zij een jaarlijkse winst van 500 tot 700 Euro. In het bewustzijn dat het beschermen van Intellectueel Eigendom steeds belangrijker wordt in het zakenleven wilde Monika de naam Schleichbären als merk laten registreren. En daarmee begon de ellende.

Als u (klein)kinderen heeft, dan kent u ongetwijfeld de gigantische collectie natuurgetrouw nagebootste beesten van gummie die door de Duitse firma Schleich GmbH sinds 60 jaar worden geproduceerd. Omzet: 100 miljoen euro (jarenlang voelde ik mij hoofdsponsor van dit bedrijf en als ik aan de collectie van mijn nichtje denk, weet ik zeker dat het ook zo was).

Welnu, het probleem moge duidelijk zijn. Een merk dat je eigen naam als bestanddeel draagt versus de merkenrechten van de Schleich GmbH die haar kern- en dakmerk met alle middelen moet en wil verdedigen. De zaak komt derhalve voor de rechter. Het belang is groot en wordt voorlopig geschat op 250.000 Euro.