De wereld van Single Malt Whisky volgens Willem Ham (vervolg)

De wereld van Single Malt Whisky volgens Willem Ham (vervolg)

Na een (mislukte) poging om alle “one hundred wines you must drink before you die” te verzamelen, ga ik een nieuwe uitdaging aan. Single Malt Scotch Whisky lijkt er bijzonder geschikt voor. Dit temeer ik regelmatig het genoegen heb om te genieten van enige voorlichting door de Continentaal-Europese Godfather van de Single Malt, de heer Willem Ham.

Willem heeft meer dan 1700 soorten Single Malt in zijn restaurant “Het Kompas” op Texel uitgestald (en zelf geproefd). De keuken van dit restaurant, die door Els Veeger wordt bestierd, kent eveneens een groot aantal gerechten dat door toevoeging van Single Malt een bijzondere smaak krijgt. Een uitdaging dus, waar ik nog enige tijd mee bezig zal zijn.

Willem Ham legt uit:

The Northern Highlands

BALBLAIR (1790)

Edderton, Ross-shire. Licentiehouder: Balblair Distillery Ltd. Balblair is onderdeel van sw Caledonian Malt Distillers Ltd. De Malt divisie van Allied Distillers Ltd. Onderdeel de Hiram Walker Group Ltd, de wijn- en gedistilleerd divisie van Allied Lyons Pic.

Gesticht in 1790, hoewel sommige bronnen ook het jaar 1749 als stichtingsjaar aangeven, maar dit slaat waarschijnlijk op een distilleerderij, ook met de naam Balblair die was gelegen op Black Isle, een paar kilometer zuidelijker.

Balblair betekent slagveld, waarschijnlijk uit de tijd stammend dat de Vikingen dit deel van Schotland binnenvielen.

Edderton staat bekend als de ‘Parish of Peat’.

Balblair werd gesticht door John Ross en de distilleerderij bleef het eigendom van de familie tot 1894, toen Alexander Cowan, een wijnhandelaar te Inverness eigenaar werd.

Cowan verplaatste Balblair naar een hoger gelegen plaats, de lagerpakhuizen bleven op de oude, iets lager gelegen plek staan. De lagerpakhuizen hebben een aarden vloer, uitgezonderd lagerpakhuis No. 3, die een betonnen vloer heeft, achtergelaten door het leger, dat hier was gehuisvest in de tweede wereldoorlog.

Balblair was gesloten van 1915 – 1947.

In 1947 kocht Robert Cumming Balblair, hij was ook al de eigenaar van (Old) Pulteney.

Hij breidde de distilleerderij uit en moderniseerde Balblair.

Wegens gebrek aan bestellingen verkocht Cumming de distilleerderij aan Hiram Walker.

De mouterij werd gesloten in 1975.

In Februari 1996 doet Allied Domecq de distilleerderij in de ‘mottenballen’. In datzelfde jaar koopt Inver House Balblair.

Het water komt van de Allt Dearg Burn.

De Mash tun is 4 ton. De zes Wash backs zijn elk 21000 liter.

Er staat één Wash still van 12000 liter en twee Spirit stills van elk 8500 liter, die met stoom worden verhit. De capaciteit is 750.000 liter spirit per jaar.

In 1995 koopt Inver House Balblair en (Old) Pulteney van Allied Domecq. De distilleerderij kat heet Whisky (2003).

Wordt vervolgd.