Inventief sneeuwruimen komt duur te staan

De burgermeester van het Duitse plaatsje Norderstedt haalde eerst de krant vanwege zijn inventieve vinding om sneeuw en ijs te lijf te gaan en nu wederom …. vanwege de gevolgen.
De gemeente heeft namelijk in haar poging sneeuw en ijs te verwijderen metergrote gaten in het wegdek gegroefd. Wat is er gebeurd.

Begin februari was ook in Norderstedt en omgeving de zoutvoorraad aan het einde gekomen. De burgers en bedrijven klaagden dat er een oplossing moest worden gevonden m.b.t. de overlast door sneeuw en ijs op de lokale wegen. De burgermeester wist raad en een “Super-Fräse” werd voor het eerst sinds 30 jaar van stal gehaald om het voor de weggebruiker onveilige ijspantser te lijf te gaan. Wat, oppervlakkig beschouwd, aanvankelijk ook aardig lukte. Maar nadat de smelt de laatste restjes sneeuw en ijs had doen verdwijnen, bleek dat de frees op veel plekken ook het asfalt had opgevreten. Ook de stoepranden van het dorp zijn niet meer zo strak als weleer en de kasseien hebben plotseling diepe rimpels. Kort samengevat: de burgermeester had een slag gewonnen maar de oorlog verloren.
 
Het was me ook een dilemma. “Eerst werden we uitgescholden omdat we hoegenaamd niets tegen de winterse overlast ondernamen, daarna kregen we kritiek over ons heen omdat onze frees een twee centimeter dikke platgestreken ijslaag op de wegen had laten liggen”, deed jongstleden Hauke Borchardt, persvoorlichter van de gemeente Norderstedt, zijn beklag. “En nu krijgen we op ons dak, omdat we hem te diep hebben laten krassen en er op die manier gaten in het asfalt zijn ontstaan.”

Wat wil je? Niemand van het gemeentelijk personeel had ooit met het voertuig gewerkt. Na de strenge winter van 1978/79 door een aantal gemeentes in de regio te zijn aangeschaft, moest de op een Unimog gemonteerde “Super-Fräse” weliswaar ieder jaar naar de keuring (TÜV), maar uitgerukt was ie tot op heden nog nooit. Intussen struinen volgens persvoorlichter Borchardt zo’n 100 medewerkers van de gemeente door de stad, om de door de vorst én de frees ontstane kuilen in het wegdek in kaart te brengen. Een inventarisatie of overleg inzake aansprakelijkheid van de gemeente voor ontstane schade is volgens Borchardt prematuur –nog worden er in Norderstedt gaten geteld.