Arbeidsrecht: Als Duitsers Duitsers discrimineren

Zijn Ossis (Oost-Duitsers) een volksstam met een eigen etnische identiteit? Dat is de kernvraag in een arbeidsrechtelijke procedure over vermeende discriminatie van een Oost-Duitse sollicitante tegen een West-Duits bedrijf. Wat is er gebeurd?

Een vrouw had gesolliciteerd bij een West-Duits bedrijf. Samen met de afzegging werden de Bewerbungsunterlagen geretourneerd. Op haar CV, rechts van haar persoonlijke gegevens, had de potentiële werkgever met pen een notitie gemaakt: “(-) Ossi”. (voor een facsimile klik hier)

Duidelijker en directer kan een werkgever niet tot uitdrukking brengen waarom hij een persoon niet aanneemt. De vrouw maakt uit de notitie op dat de potentiële werkgever haar vanwege haar etnische achtergrond heeft afgewezen en claimt 3 maandsalarissen op basis van de Duitse antidiscriminatie-wetgeving.

De Duitse Allgemeine Gleichstellungsgesetz (AGG) beschermt o.a. tegen discriminatie vanwege etnische herkomst. Echter, het begrip etnische herkomst is in de wet noch in de Europese Richtlijn precies gedefinieerd. Meestal wordt “Ethnie” omschreven als gezamenlijke afstamming of een groep met gezamenlijke identiteit. De vraag is dus of `Oost-Duitsers´ andere Duitsers zijn dan `West-Duitsers´.

De arbeidsrechter oordeelde nu dat de notitie weliswaar als discriminerend kan worden opgevat, echter, omdat `Oost-Duitsers´ geen eigen volksstam zijn valt e.e.a. niet onder de bescherming van de wet.

Tegen deze uitspraak is inmiddels hoger beroep aangetekend.

Meer weten over Duits arbeidsrecht? Neem contact op met Gisela Surmann, Anja Romijnders of Torsten Viebahn, Fachanwälte für Arbeitsrecht

P.S. Inmiddels zijn al T-shirts te koop met een facsimile van de notitie, die als warme broodjes over de toonbank gaan. Voor een afbeelding klik hier.