Grensoverschrijdende webwinkel functioneert niet, binnenlandse wel!

Om digitaal succesvol te zijn moet je de analoge overlevingsstrategieën volgen. Dat is de conclusie die men moet trekken uit onderzoek van de Europese Commissie over grensoverschrijdend webwinkelen.

De kloof tussen onlineverkopen in het binnenland en in het buitenland wordt volgens dat onderzoek steeds groter: 34% van de EU-consumenten deed in 2009 een onlineaankoop bij een binnenlandse verkoper, maar slechts 8% bestelde een goed of dienst in een ander EU-land en 60% van de grensoverschrijdende bestellingen loopt op niets uit.

De redenen waarom grensoverschrijdend webwinkelen niet werkt zijn veelvuldig, maar kort samengevat kun je stellen dat men meer vertrouwen heeft in een webwinkelbedrijf dat in het eigen land is gevestigd dan in een buitenlands bedrijf.

De oplossing is dan ook simpel. Wil je de Duitse markt met zijn 82 miljoen inwoners en een online-omzet van meer dan € 20 miljard succesvol bewerken moet je dat via een Duits bedrijf en een Duitse webshop doen. De logistiek kan vanuit Nederland geschieden als de verzendkosten maar niet hoger zijn dan bij een binnenlandse transactie.

Meer weten over webshop´s in Duitsland? Neem contact op met Petra Gorny.
Meer weten over de oprichting van een Duits bedrijf? Neem contact op met Nicki Welchering.