Wat gebeurt er eigenlijk als de Duitse kanselier verongelukt?

Het neerstorten van het vliegtuig van de Poolse president en de dood van een groot aantal leden van de politieke elite werpt de vraag op hoe voor een dergelijk geval de opvolging in Duitsland is geregeld.

Bij een ongeluk van de kanselier neemt de vice-kanselier het ambt ad interim over. Valt ook deze uit dan treedt de minister met de meeste dienstjaren in zijn plaats. Op het moment zou dat minister Schäuble zijn.

Voor het geval een minister iets overkomt, nemen de Parlamentarische Staatssekretäre het over.

De Bondspresident zou worden vervangen door de president van de Bondsraad, de minister-president van een deelstaat.

De regelingen over plaatsvervangers van plaatsvervangers zijn trouwens belangrijker dan u denkt. Spiegel-Online heeft een serie foto´s samengesteld waarin u kunt zien dat ook de hoogste Duitse politici samen op (vlieg)reis gaan. Klik hier