Met contant geld over de Zwitsers-Duitse grens

De boete kan volgens het Duitse Zollverwaltungsgesetz oplopen tot 1 miljoen euro! Maar toch neemt het aantal Nederlandse cliënten uit de “particuliere geldtransportsector” dat met meer dan 10.000 euro aan contant geld de grens over gaat gestaag toe.  

Uit intern onderzoek blijkt dat onze cliënten een duidelijke affiniteit met Zwitserland hebben en minder met Luxemburg, hetgeen er waarschijnlijk aan ligt dat de liefhebbers van Luxemburg liever via België naar Nederland terugreizen en zodoende niet in conflict raken met de Duitse autoriteiten.

Wij maken het onderscheid tussen twee soorten transporteurs. De één heeft onbelast geld in Zwitserland geparkeerd dat zo donker is als de nacht. De andere heeft belast geld toevertrouwd aan de ach zo veilig gewaande Zwitserse banken en wilde alleen de rente uit het oog van de Nederlandse fiscus houden. In het laatste geval hebben wij het meestal over “oud geld” dat de overstap naar Box3 heeft gemist.

Hoe het ook zij, bij het grensoverschrijdende geldtransport gelden een aantal spelregels. Neem je deze niet in acht wordt het zuur.

Zoals wij vernemen leggen Zwitserse banken aan hun cliënten uit dat je per persoon 10.000 euro boetevrij mee over de grens mag nemen. Dit is op zich correct, echter houdt men geen rekening met het ware leven.

Het zal bij u niet anders gaan dan bij mij, moeders beheert het geld en ik mag blij zijn als ik eens vier briefjes van 50 euro op zak heb. Maar 200 briefjes kommt nicht in Frage!  Die horen bij moeders in de handtas. En hier begint de ellende. Wil je boetevrij met twee personen 20.000 euro over de grens brengen, dan moeten de bedragen ook letterlijk en figuurlijk op twee personen verdeeld zijn. Het feit dat u toch al in gemeenschap van goederen getrouwd bent, helpt volgens de Duitse rechtspraak niet omdat die het criterium Gewahrsam (bezit) hanteert.

TIP: Als je aan de grens gevraagd wordt of je contant geld bij je hebt, laat dan het totale bedrag onmiddellijk aan de douaniers zien. Dit voorkomt dat er sprake is van opzet als het bedrag onverwacht hoger is dan u denkt. De meestal gehanteerde salamitactiek om eerst maar een luttel bedrag aan te geven in de hoop dat de douanier daarmee tevreden is, werkt averechts omdat de douane een feilloos oog voor transporteurs van massagoederen heeft.

Gaat het mis dan zal de douane een deel van het geld als zekerheidsstelling innemen. In het vervolg zal het Hauptzollamt een Ordnungswidrigkeitenverfahren opstarten. In het kader van deze procedure gaat het erom het verwijt van opzet te ontzenuwen en de boete zo laag mogelijk te houden, zodat de rest van het ingehouden bedrag kan worden gerestitueerd. Wat Duitsland betreft weten wij meestal een acceptabele regeling te treffen. Voor de Nederlandse kant van het verhaal moet u echter zelf zorg dragen.

Meer weten over dit vraagstuk? Neem contact op met Alexander Crämer.