Gevaar ligt op de loer

Gevaar ligt op de loer

Tijdens mijn vakantie heb ik mij dagelijks uitvoerig kunnen verdiepen in allerlei kranten (FD, NRC, FAZ, Handelsblatt, Der Spiegel en de Texelse Courant). Opvallend was dat alleen de laatste niet schreef over de hypotheekcrisis en de problemen met producten uit China. Wellicht komt het dus toch allemaal goed dacht ik, totdat ik in De Financiële Telegraaf een artikel las waarin kredietverzekeraar Atradius waarschuwde dat de financiële crisis wel degelijk uitwerking zal hebben op het bedrijfsleven. Vanaf 2008 rekent men op een verslechtering van de betaling en over 16 tot 24 maanden volgt een echte correctie, die vooral bedrijven zal raken die in het bezit zijn van Private Equity-huizen. Hoe zit het in Duitsland, vroeg ik mij af?

Welnu, het kan geen toeval zijn dat rond het verschijnen van het artikel in De Financiële Telegraaf ook de Duitse kranten het onderwerp aan de orde stelden. Om te beginnen liet de Frankfurter Allgemeine Zeitung in een grafiek zien hoeveel subprime hypotheken in Amerika nu maandelijks aan een renteverhoging toe zijn (deze hypotheken kennen de eerste jaren een extreem lage rente van bijv. 3% die daarna ruim boven het algemene marktniveau stijgt en werden verkocht aan mensen die al moeite hadden om de lage rente te voldoen).

Zoals u kunt zien, wordt in de periode tot 2009 maandelijks de rentevoet van zo´n 30 tot 40 miljard dollar aan hypotheken verhoogd. Als maar 15% van de hypotheekhouders de hogere rente niet kan voldoen, spreken wij over een probleem van vierenhalf tot zes miljard dollar per maand dat de financiële markten moeten verwerken. Ook als men de executiewaarde van de huizen hiervan aftrekt, blijft dit een schrikbarend hoog bedrag.

Zie hier hoeveel miljarden aan probleemkredieten er maandelijks bijkomen

Gelukkig hebben naar eigen zeggen de Duitse en de Nederlandse banken (op een paar sukkels na) niet in deze markt geïnvesteerd, en uitsluitend lage bedragen in producten met een AAA-kwaliteit gestoken. Gesuggereerd wordt dat de meeste producten met slechtere ratings waarschijnlijk bij de hedgefonds liggen, maar zo precies kan niemand dat zeggen. Ik geloof graag dat onze banken amper direct in de subprime markt zitten, want de wijsheid van onze bankiers zal ik nimmer onderschatten. De vraag is alleen, wie heeft de hedgefonds gefinancierd, die ook maar beperkt eigen geld investeren?

Hoe het ook zij, Atradius (vroeger NCM) – met 450 miljard verstrekte kredietlimieten de grootste kredietverzekeraar van Nederland – adviseert banken het tarief voor zakelijk krediet te verhogen.

In Duitsland schrijft het Handelsblatt inmiddels: “Die Kreditkrise zieht Kreise. Nicht nur Banken, Unternehmen aller Branchen zittern. Vor allem im Mittelstand. Wer ist am staerksten bedroht?”

In een omvangrijk artikel worden de diverse branches behandeld. Vooral de meubelbranche, de bouwindustrie en de transportsector worden genoemd omdat zij traditioneel over weinig eigen vermogen beschikken (Eigenkapitalquote unter zehn Prozent, zo omschrijf je het in het Duits).

Verkort kun je e.e.a. in de volgende grafiek zien waarin Creditreform aangeeft in welke sectoren het gevaar van een faillissement het grootst is:

Dat het op het moment menens is, kunt u trouwens uit het feit opmaken dat de advocatenkantoren die in het verleden bij transacties van Private Equity-huizen betrokken waren, zich nu opmaken voor een nieuwe adviesronde. Deze keer: herstructurering en advisering bij faillissementen.

De desbetreffende secties binnen de kantoren worden volgens het Handelsblatt gestaag uitgereid en daarmee is een ding zeker, de crisis komt eraan. Als de overnameadviseurs  zich nu al sterker richten op het adviseren in faillissementsvraagstukken, is er sprake van een gegronde verwachting dat deze onderwerpen actueel zullen worden (om het maar zo uit te drukken).

Wat rest u als ondernemer in deze situatie te doen? Welnu, u moet gaan beseffen dat credit management belangrijker wordt dan ooit te voren. Toets de kredietwaardigheid van uw afnemers en hanteer uw kredietlimieten stringent, want als de banken uw afnemer niet meer financieren zal uw afnemer u als bankier willen gebruiken. Denk er ook aan dat wij in Duitsland het systeem van crediteurenbescherming hanteren en er geen middelen zijn om u (bijv. via beslaglegging) snel aan uw geld te helpen.

Meer weten over Credit Management en debiteurenbeheer in Duitsland? Neemt u dan contact op met de heer J. Schneider-Maessen van ons kantoor. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.

Meer weten over incasso in Duitsland? Neemt u dan contact op met onze incassoafdeling. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.