Arbeidsrecht: neem niet te veel punten op in een Abmahnung (vermaning)

Arbeidsrecht: neem niet te veel punten op in een Abmahnung (vermaning)

Wilt u een werknemer ontslaan wegens zijn handelwijze, dan kan dat meestal niet zomaar. Over het algemeen moet u hem eerst (schriftelijk) attenderen op zijn foutieve gedrag en de gelegenheid geven, zijn handelwijze te veranderen. Bij de vermaning moet u wel duidelijk vermelden wat het gevolg zal zijn in geval van herhaling, namelijk ontslag. Zonder deze waarschuwing kunt u de Abmahnung beter niet schrijven. Ze is nutteloos en verpest alleen maar de sfeer. Wat echter wanneer er sprake is van meerdere feiten die voor een Abmahnung in aanmerking komen?

Voorbeeld: uw medewerker belt tijdens werktijd regelmatig privé en tevens constateert u dat hij/zij ook regelmatig in het internet naar websites surft die absoluut niets met het werk te maken hebben. In uw bedrijf is het echter toegestaan om tijdens de middagpauze op het web te surfen.

U bent voornemens een Abmahnung te schrijven en het gedrag in één brief aan de kaak te stellen. Dat kan gevaarlijk zijn.

Stel dat u de privé-telefoontjes wel kunt bewijzen maar het privé surfen tijdens de werktijd niet, omdat de werknemer beweert alleen tijdens de middagpauze te surfen, dan is de Abmahnung niet correct. Gevolg: de werknemer kan eisen dat de complete Abmahnung voor nietig wordt verklaard en uit zijn personeelsdossier wordt verwijderd.

Omdat u nu niet meer over een rechtsgeldige Abmahnung beschikt kunt u vervolgens geen ontslag aanzeggen als de werknemer wederom privé belt. U zult eerst een desbetreffende Abmahnung moeten schrijven en op de volgende overtreding moeten wachten.

Duitse personeelsfunctionarissen zullen dan ook zelden twee feiten in een Abmahnung noemen, maar de werknemer voor elke overtreding middels een aparte Abmahnung vermanen.

Meer weten over Duits arbeidsrecht? Neemt u dan contact op met mevrouw G. Surmann of mevrouw A. Romijnders van ons kantoor. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.