Het nieuwste exportproduct uit het Verre Oosten: rechtszaken

Het nieuwste exportproduct uit het Verre Oosten: rechtszaken

U importeert goederen uit het Verre Oosten en verkoopt deze in Europa, o.a. Duitsland. Dan is de kans groot dat u ooit kennis gaat maken met de Duitse regels over productaansprakelijkheid. Onder bepaalde omstandigheden bent u als importeur van goederen die buiten de EU zijn geproduceerd immers op de zelfde manier verantwoordelijk als de producent.

Bijna wekelijks lezen wij in de kranten over problemen met geïmporteerde producten. Speelgoed, levensmiddelen, tandpasta, elektrische apparatuur, onderdelen voor de auto- industrie etc. en de daaraan verbonden terughaalacties.

Stel dat het u gebeurt dat uw (toe)leverancier ontoelaatbare stoffen in uw producten heeft verwerkt of de goederen anderszins een gevaar voor de gebruiker opleveren of ondeugdelijk zijn. Stel dat u de goederen uit de Duitse markt moet terughalen. Wat zijn uw plichten en heeft u ook nog rechten? Welke schade moet u aan uw afnemers vergoeden en als er een rechtszaak plaatsvindt, zal dat in Duitsland of in Nederland zijn?

In een nieuwe reeks zullen wij ingaan op de Duitse over productaansprakelijkheidsregels. Meer daarover in de volgende nieuwsbrief.

Heeft u nu al vragen over productaansprakelijkheid? Neemt u dan contact op met de heer Kloenne van ons kantoor. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.

PS: U denkt dat het niet zo´n vaart zal lopen. Klikt u dan eens hier en bekijkt u op de site van de EU de wekelijkse waarschuwingen over gevaarlijke producten die (on)vrijwillig uit de markt worden gehaald. U zult niet geloven wat u ziet!

Voor het overzicht moet u op de site naar beneden scrollen: klik hier