Handelsagenten: ziekte en vakantie

Handelsagenten: ziekte en vakantie

Veel Nederlandse exporteurs maken gebruik van Duitse handelsagenten. Het voordeel ligt voor de hand. Geen omzet, geen kosten. Toch wil men een handelsagent vaak zoveel mogelijk controleren en dat zien wij dan terug in de punten die wij worden gevraagd om in het contract op te nemen. Een van deze punten gaat over ziekte.

“Vertrouwen is goed, controle is beter” aldus Владимир Ильич Ульянов.

Ook al zijn Nederlandse ondernemers over het algemeen geen communisten, een goed idee wordt maar al te graag overgenomen. Dus, hoe kom je op afstand te weten wat je agent allemaal uitspookt? Door een verplichte melding van alles wat voor zijn functioneren belangrijk is. Logisch gevolg, ziekte moet worden gemeld en uiteraard moet vakantie worden aangevraagd.

De wens van de ondernemer is begrijpelijk. Je moet immers kunnen plannen. Het venijn zit echter in de staart. Neem je een dergelijke clausule in een contract op dan muteert de zelfstandige handelsagent heel snel tot een “schijnzelfstandige”, dus een werknemer, met alle gevolgen van dien.

Hoedt u derhalve voor alle formuleringen die de zelfstandigheid van de agent beperken. Doet u dat niet, dan zal de arbeidsrechter u leren hoe het Duitse arbeidsrecht in elkaar zit en zullen de sociale instanties met veel plezier de sociale lasten van de afgelopen jaren innen.

Meer weten over het agentuurrecht? Neemt u dan contact op met mevrouw G. Surmann of mevrouw C. van den Hurk van ons kantoor. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.

PS: Wie was die meneer ook al weer die omschreven wordt in dat rare cyrillische schrift? Stuurt u ons een mail met de volledige naam in Latijnse letters en u kunt een overheerlijk flesje Lirac wijn winnen, die wij onder de juiste inzendingen verloten.

Bent u verbaasd over onze nieuwe taalvaardigheid? Ach, onze oud-bondskanselier Schroeder is van mening dat in dit land onze toekomst ligt, dus wij oefenen alvast maar wat, want anders dan Nederlanders zijn wij van mening dat wij de taal van onze (toekomstige) klant moeten beheersen.