Praktische website ontwikkelingshulp helpt u bij het bouwen van een woestijnkoelkast of het weren van olifanten uit uw tuin (echt leuk en nuttig)

Er wordt nogal gediscussieerd over de zin en onzin van ontwikkelingshulp. Welnu, hier een voorbeeld hoe het goedkoop en doeltreffend kan. Ga naar de website www.howtopedia.org  en lees hoe je in de woestijn een koelkast kunt bouwen zonder stroom. Hiervoor heeft u twee potten van verschillende grootte met onbewerkte klei nodig. Plaats de kleine pot in de grote en vul de tussenruimte op met nat zand. Leg over het geheel een natte doek en klaar is de koelkast.

U vraagt zich af of dit werkt? Heus wel! Het water in het zand verdampt door de grote pot naar buiten. De voor de verdamping noodzakelijke energie wordt uit de binnenste pot gehaald. Daardoor wordt het aldaar aanmerkelijk koeler en groente kan dagenlang worden bewaard.

Ook voor het weren van olifanten in uw tuin weet de website een oplossing: chilipeper
Het werkt heel simpel. Olifanten houden van maïs en zijn door hekken niet te stoppen. Indien men echter het hek inwrijft met een mengsel van chilipeper en olie wordt de gevoelige huid van olifanten aangetast en de olifanten vluchten.

Het meest gelezen artikel op de website is het handboek voor het brouwen van bananenbier (niet alleen in ontwikkelingslanden). Sap van rijpe bananen persen, door een zeef gieten en in de verhouding drie op een mengen met water en geroosterd graan, 24 uur laten fermenteren, daarna filteren.