Schaarste “Zeldzame Aardmetalen” maakt aanpassing contracten en Algemene Voorwaarden noodzakelijk

Ze zijn nodig voor  iPods, laptops, mobiele telefoons en flatscreen-tv’s. Ook voor milieuvriendelijke technologie als hybride auto’s, energiezuinige lampen en windturbines zijn de zeventien mineralen die gezamenlijk bekendstaan als ‘zeldzame aarde’ onmisbaar. Nu China het exportquotum voor de tweede helft van dit jaar met 72 procent heeft verlaagd, is de prijs van zeldzame aarde flink gestegen. De prijzen van de meeste metalen zijn verdubbeld, die van cerium is in een half jaar tijd zelfs verzevenvoudigd. De vraag is dan ook of u contractueel in staat bent de prijsverhogingen aan uw Duitse afnemers door te geven.

Het antwoord op deze vraag is simpel. Als u in een individueel uitonderhandelde  overeenkomst bent overeengekomen dat u prijsverhogingen van toeleveranciers en/of de prijsstijging van grondstoffen mag doorberekenen, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Als u een prijsverhogingclausule binnen uw Algemene Voorwaarden hanteert, dan is het de vraag of u de voorwaarden rechtsgeldig bent overeengekomen. Alleen als u over een door een bevoegd persoon ondertekend exemplaar van uw voorwaarden beschikt die bovendien ook nog zijn opgesteld in de contractstaal, kunt u er (bijna) honderd procent zeker van zijn. Voor de rest wordt het steggelen, zoals wij dagelijks meemaken.

Als uw contractsmodellen en/of Algemene Voorwaarden helemaal geen prijsverhoging-clausule voor de Duitse markt omvatten, wordt het wellicht tijd contact op te nemen met ons kantoor. Uw aanspreekpartner is Udo Croonenbrock.