Het kopen van een Duits vakantiehuis: De Duitse belasting

Steeds meer Nederlanders beleggen in een vakantiehuis in Duitsland. Wat zijn de fiscale implicaties:

1. Grunderwerbsteuer

Bij aankoop van onroerend goed moet u in Duitsland rekening houden met de Grunderwerbsteuer (overdrachtsbelasting). Deze belasting varieert tussen 3,5% en 5% van de koopprijs, afhankelijk van de deelstaat waarin het onroerend goed gelegen is. Wordt er naast het onroerend goed (erf, gebouw, tuin) ook nog inventaris gekocht, dan moet de koopprijs worden verdeeld tussen het onroerend goed en de inventaris. De Grunderwerbsteuer is uitsluitend te betalen over het vastgoedgedeelte.

Belangrijk: In Duitsland is elke transactie van onroerend goed met Grunderwerbsteuer belast. Een doorverkoopregeling zoals in Nederland kennen wij in Duitsland niet!

Wordt vervolgd.

Meer weten over de fiscale gevolgen van aankoop van vastgoed in Duitsland? Neem contact op met onze belastingadviseurs. Deze kunnen u ook informeren over de administratieve verplichtingen die een dergelijke aankoop met zich mee brengt. Ook kunnen zij een offerte uitbrengen voor het afhandelen van uw administratie en de noodzakelijke aanmeldingen bij de fiscus.