Arbeidsrecht: Salaris bankiers moet op `Schweinsteigerniveau´

Toen Sebastian Schweinsteiger, profvoetballer bij Bayern München, onlangs in een bomvol stadion meedeelde dat hij zijn contract met vijf jaar had verlengd, jubelden de fans. Zijn geschat salaris van 10 miljoen euro per jaar lijkt Bayern-president Uli Hoeness goed besteed omdat zodoende het team intact en een speler van wereldklasse aan Bayern verbonden blijft. Niemand in Duitsland spreekt in dit verband van graaigedrag.

Hoe anders zou het zijn als een (Duitse) topbankier een vijfjarig contract met zijn bank onder deze condities zou tekenen. De kranten zouden schande spreken en de verontwaardiging onder de burgers zou immens zijn. Een beetje zeldzaam als je erover nadenkt wat de verantwoordelijkheden van de twee miljonairs zijn.

De ene moet met tien andere miljonairs proberen een hol bolvormig met lucht gevuld voorwerp van 68 -70 cm omvang (genoemd voetbal) de lijn tussen een fysieke structuur van 2 doelpalen en een dwarsbalk (7,32 m breed en 2,44 m hoog)  van 11 tegenspelende miljonairs volledig te laten passeren, en tevens laatstgenoemde miljonairs belemmeren hetzelfde te doen.

De andere is ervoor verantwoordelijk in tijden van crisis uw en mijn spaarcenten te bewaren (en die van miljoenen anderen), het bedrijfsleven van kredieten te voorzien en de bank door zwaar weer te loodsen (dat uiteraard door zijn voorgangers en de bestuurders van andere banken en financiële instellingen is veroorzaakt).

Het is interessant om te zien dat de bevolking er blijkbaar geen moeite mee heeft vijftig miljoen aan een voetbalgod te offeren, die (samen met de andere goden) er niet in is geslaagd de finale van het wereldkampioenschap te bereiken laat staan het te winnen.
Ook de bankiers (die zich in het verleden een godgelijke status hebben toegemeten zoals “master of the universe”) hebben gefaald, zoals wij inmiddels weten.

Het arbeidsrechtelijke gelijkheidsbeginsel – dat ook op goden van toepassing hoort te zijn – vereist tegen deze achtergrond een duidelijke verhoging van de salarissen van topbankiers op Schweinsteigerniveau.

Meer weten over arbeidsrecht in Duitsland? Neem contact op met Gisela Surmann, Anja Romijnders of Torsten Viebahn, Fachanwälte für Arbeitsrecht