Als Nederlandse onderneming een Duits internetadres

Net als in Nederland worden in Duitsland strenge eisen gesteld aan het verstrekken van domeinnamen op Internet (de zgn .de adressen). Dient in Nederland een uittreksel van de Kamer van Koophandel te worden overhandigd, in Duitsland is het hebben van een vestigingsadres verplicht. Dit betekent dat u als Nederlandse ondernemer zonder vestiging in Duitsland in principe geen www.uwnaam.de adres kunt aanvragen. Ook het hebben van een postadres is niet voldoende, aangezien het opgegeven adres het langdurige centrum van uw economische activiteiten dient te zijn.

Als oplossing kan het oprichten van een Duitse GmbH dienen. Deze Duitse dochter kan het gewenste Duitse internetadres vervolgens laten registeren. De kosten die gepaard gaan met het oprichten van een Duitse GmbH zijn te overzien; naast éénmalige stichtingkosten van zo’n DM 5000 dient voor een bedrijfszetel, afhankelijk van de aanbieder, ca. DM 380 per maand te worden betaald. Tevens dient een stamkapitaal van euro 25.000 te worden gestort.