Misvattingen inzake het Duitse arbeidsrecht

In een nieuwe reeks behandelen wij veel voorkomende mythen en legenden omtrent het Duitse arbeidsrecht:

Heden:

Ontslagvergoedingen moeten met het bedrag van de ww-uitkering (Arbeitslosengeld) worden verrekend.

Dit is zó niet juist. Normaliter heeft de uitkering van een ontslagvergoeding geen nadelige gevolgen voor iemands aanspraak op Arbeitslosengeld. Een ontslagen werknemer ontvangt dus ook dan het volledige bedrag, indien hij als gevolg van een onderhandelingspoker met zijn werkgever of een ontslagprocedure goed heeft weten te sprokkelen. Wel moet een werknemer, die met zijn werkgever is overeengekomen, dat hij vroeger uit de firma stapt dan wettelijk of overeenkomstig zijn arbeidscontract was gepland, er rekening mee houden dat de uitkerende instantie pas na afloop van de daadwerkelijke opzeggingstermijn Arbeitslosengeld betaalt. De Arbeitsagentur gaat er in dit geval van uit, dat de ontslagvergoeding ter compensatie van de verkorte opzeggingstermijn dient.

Meer weten over arbeidsrecht in Duitsland? Neem contact op met Gisela Surmann, Anja Romijnders of Torsten Viebahn, Fachanwälte für Arbeitsrecht.

Eerdere onderwerpen:

Wie ontslagen wordt, heeft automatisch recht op een ontslagvergoeding. Zie hiervoor JND 02-2011.